Goedkoop doet boekje open over Ermelo

ERMELO – Donderdagavond stond tv-presentator Hans Goedkoop, die in 1963 in Ermelo werd geboren, voor een volle zaal tijdens een avond van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo.

Terug in zijn geboortedorp vertelde Goedkoop over ‘Andere Tijden’ in Ermelo. Zijn verhaal begon in zijn ouderlijk huis aan de Jacob Catslaan, een wijk die volgens Goedkoop anders was dan het oude dorp. Hij vertelde over de ‘sleutelclub’, een parenclub in de jaren ’70. Een kreet van herkenning uit de zaal volgde. Niet iedereen was gecharmeerd van dergelijke anekdotes, maar de presentator zorgde hiermee in elk geval voor een verrassend programma.

Geenszins gewoon

,,Het verleden is op een vreemde manier aanwezig in het heden,” legde Goedkoop uit. Hij beschreef Ermelo als een op het oog zo gewoon dorp, maar wie iets beter keek zag dat dit geenszins het geval was. De tv-presentator wijdt dit aan de zorginstellingen en de kazerne waardoor er in dit Veluwse dorp veel import was. Hij bewaart overigens nog altijd goede herinneringen aan de eerste zeventien jaar van zijn leven die hij in Ermelo doorbracht. De presentator van Andere Tijden, het NTR televisieprogramma, studeerde geschiedenis. De passie voor dit vak zat er al vroeg in. ,,Ik wandelde vaak op de hei en raakte vervolgens geïnteresseerd in de lokale archeologie.”

Veranderd

De kracht van het populaire tv- programma komt volgens hem door het laagdrempelige karakter. ,,We beginnen bij het nu, gaan terug in het verleden en eindigen weer in het heden.” Geschiedenis leeft volgens Goedkoop. ,,Het zit niet vast, het beweegt voortdurend. Het is iets waar je ook je eigen stempel op kunt drukken.” Goedkoop vond dat Ermelo enorm veranderd was, maar ook weer niet. Hij haalde anekdotes op van lang geleden. Zo vertelde hij dat hij als kleine jongen eens samen met zijn moeder op het postkantoor was geweest, maar dat de loketmedewerker duidelijk maakte dat toch echt de heer des huizes zijn handtekening moest zetten. ,,We zijn toen briesend het kantoor uitgelopen.” Ook memoreerde Goedkoop aan een verhaal over een domineesdochter die op 16-jarige leeftijd zwanger raakte. Enigszins verrast was de presentator toen bleek dat de dominee zelf ook in de zaal aanwezig was en de feiten anders waren. ,,Verrassend en pijnlijk tegelijk,” vertelde een bezoeker na afloop. Goedkoop zorgde met zijn verhaal in elk geval voor een spraakmakend begin van het jubileumjaar van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo.