Leerlingen Julianaschool denken mee over duurzaam gemeentehuis

ERMELO - De gemeente Ermelo krijgt een duurzaam en energiezuinig gemeentehuis. Leerlingen van groep 7 van de Julianaschool denken mee over hoe de architect en projectontwikkelaar het beste aan de slag kunnen. Vanmorgen trokken ze als volleerde inspecteurs door het gemeentehuis en stelden ze kritische vragen aan ambtenaren die in het gemeentehuis aan het werk waren.

De inspectie van het gemeentehuis maakt onderdeel uit van één van de lessen van Wijzer Duurzaam Onderwijs die door Het Pakhuis en de Julianaschool wordt ontwikkeld. Ontdekkend leren staat centraal. Maar om goede adviezen te kunnen geven, moeten de leerlingen eerst het gebouw leren kennen. ,,Wat voor brandstof wordt er gebruikt? En hoeveel energie is er nodig om alle lampen te laten branden?” Gelukkig konden de kinderen zien dat er drie grote ‘slimme’ HR ketels worden gebruikt voor de verwarming van het pand. ,,Maar deze ketels gebruiken aardgas en dat willen we eigenlijk niet meer,” vertelt bouwkundig adviseur van de gemeente Ermelo Ed Luigjes.

Onderzoeksvragen

Een aantal leerlingen had onderzoeksvragen over de afvalverwerking en afvalscheiding. Ook rees de vraag of het gebruik van karntonnen koffiebekertjes nou duurzaam was. Andere kinderen bekeken het verspillen van water. Zeker is dat de kritische vragen al leiden tot een stukje bewustwording. De komende weken gaan de leerlingen op zoek naar praktische oplossingen. De ideeën worden op school verder uitgewerkt. Daarna presenteren zij hun plannen aan de gemeente Ermelo en de architect. De best bruikbare plannen worden dan ook uitgevoerd om het gemeentehuis duurzaam en energiezuinig te maken. De les die de kinderen leren op het gemeentehuis, kunnen zij vervolgens gebruiken bij toepassingen in hun eigen schoolgebouw. Want ook op school kan het nog een stuk duurzamer.