Oudheidkundige Vereniging geeft Ermelo cadeau

ERMELO – Wie jubileert, krijgt meestal cadeaus. De jarige Oudheidkundige Vereniging Ermeloo geeft echter een cadeau wég. Alle leden, en dat zijn er onderhand 1350, ontvingen vanmiddag de splinternieuwe uitgave Rond Ermel’s Kerk. Vanmiddag werd het eerste exemplaar uitgereikt in een volle Oude Kerk. 

,,Het bestuur van de OVE hecht veel waarde aan haar opdracht om de kennis van de Ermelose historie levend te houden en toegankelijk te maken,’’ legt voorzitter Steven van Loo uit. ,,Dat doen we op verschillende manieren: lezingen, Van ’t Erf van Ermel en uitgaven van boeken.’’ Vanmiddag werd aan de lijst van boeken een nieuwe speciale uitgave toegevoegd: Rond Ermel’s Kerk. Het jubileumboek werd door Van Loo uitgereikt aan de auteurs van het boek. Ook burgemeester André Baars ontving een exemplaar en vervolgens nog enkele anderen die nauw bij de samenstelling betrokken zijn geweest. Het lijvige boekwerk werd, onder redactie van predikant Pieter Vroegindeweij samengesteld. ,,We zijn begonnen toen Steven van Loo vroeg of ik mee wilde werken aan dit boek. Eerst hebben we met wat mensen gebrainstormd over de inhoud, de vorm etc. Het begin van de werkgroep. Langzamerhand hadden we een soort van index, maar toen moesten we nog consensus bereiken over de stijl. Moest het wetenschappelijke verhandeling worden of juist wat luchtigers? Gezien de brede doelgroep, besloten we voor het laatste. Het moest immers voor iedereen leesbaar worden.’’

Kraagstenen

Het idee voor een boek begon eigenlijk toen Van Loo een ontmoeting had met bouwkundig ingenieur Marianne Heyboer. Zij wilde eigenlijk dat de OVE een themanummer zou maken van Van ’t Erf van Ermel over kraagstenen in de Oude Kerk. In het gesprek bleek dat er eigenlijk behoefte was om de geschiedenis van de Oude kerk weer eens goed uit te zoeken en daar een boek over te maken. Contact werd gelegd met ds. Peter Verbaan en Vroegindeweij. Het begin van de werkgroep. De werkgroep werd vervolgens uitgebreid met Evert Jan Anneveldt en Arend Schalenkamp. Ook werd het manuscript van Piet Visser, oud geschiedenisdocent gebruikt, dit werd door zoon Siem Visser beschikbaar gesteld. ,,Iedereen die aanschoof bracht wat in, en dat moest allemaal uitgezocht worden. En uiteraard op historische gronden onderzocht worden,’’ legt Vroegindeweij uit. ,,Het was heel veel werk, maar er kwamen zo ook nieuwe ontdekkingen boven tafel. Zo is de Oude Kerk niet de St-Nicolaaskerk, zoals altijd werd gedacht, maar de Sint-Mauritiuskerk.’’ Eind vorig jaar werd het manuscript nagelezen door Neerlandicus Bartho de Looij en kreeg de redactie nog tips over stijl etc. Want er moest natuurlijk wel een eenheid in de teksten zitten.

Zwart gat

Of Vroegindeweij in een zwart gat valt, nu het boek af is? ,,Nee, dat lijkt me niet. Ik preek nog zeer regelmatig en dat vereist behoorlijk wat voorbereiding. Daarnaast geef ik schaakles op de basisschool. Nee, ik verveel me echt niet.’’ Zowel Van Loo als Vroegindeweij vonden het een waardige presentatie. ,,Heel anders dan de normale verenigingsavonden in de Immanuëlkerk,’’meent de voorzitter. De kerk zat vol, zo’n kleine 350 mensen waren deze middag naar de Oude Kerk gekomen. Van Loo: ,,Wat ik heel mooi vond, was het gezamenlijk zingen van Psalm 84 in de Oude Berijming. Het ontroerde mij dat we dit met elkaar konden doen.’’ Er was voor deze Psalm gekozen omdat deze ook vermeld staat op het Kerkzegel van de kerk.
Het boek Rond Ermel’s Kerk bevat 218 pagina’s met veel foto’s en afbeeldingen van tekeningen en manuscripten kost € 22,50 en is te koop in de boekwinkel en bij de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo