Jan Hop heeft er maling aan

ERMELO - Groep Hop mag ook van de voorzieningenrechter geen verkiezingsborden rond lantaarnpalen in Ermelo plaatsen. Oprichter van de partij Jan Hop heeft er maling aan en de komende anderhalve week zal hij dan ook de borden toch in het dorp verspreiden.

Hop wilde de borden met de tekst STEM GROEP HOP aan lantaarnpalen ophangen. De gemeente heeft echter een overeenkomst met reclamebedrijf Calumma om eenduidig te kunnen adverteren in openbare ruimten. Alle politieke partijen hadden de mogelijkheid om op deze wijze te adverteren. Hop was het daar niet mee eens en ging naar de bezwaarschriftencommissie. ,,Die concludeerde dat er vijftig reclamelocaties waren en dat Calumma er veertig gebruikte. Daarom zou ik er tien kunnen gebruiken,” vertelt Jan Hop zaterdagmiddag.

Vriendjespolitiek

De voorzieningenrechter besloot echter anders. Hops borden mogen in Ermelo niet in de openbare ruimte. Volgens Hop is er sprake van vriendjespolitiek. ,,Je kunt als gemeente Ermelo wel het maatje van een rechter zijn, met succesvolle tegenwerking en verzonnen verhalen,  maar dat werkt alleen maar averechts.” Dit kandidaat-raadslid betoogde bij de rechtbank dat hij bij zijn verkiezingscampagne in 2010 nog wel een vergunning had gekregen. ,,Maar dat werd door de advocaat van de gemeente gewoon ontkend. Ik heb de papieren gevonden en kan aantonen dat ik toen een vergunning had.” De kans dat dit hem voor deze verkiezingen nog gaat helpen, is nihil. ,,In de verkiezingskrant staat wat ik wil veranderen,” besluit Hop, die vindt dat het ondermijnen van de democratie gebeurt door de overheid zelf. Groep Hop doet overigens niet mee met het lijsttrekkersdebat omdat hij daarvoor moet betalen. Hop kiest daarom zijn eigen weg. Zaterdag stond hij met de borden demonstratief opgesteld voor het gemeentehuis.