Speciale Downtattoo voor Monique van den Ham

ERMELO – Vandaag heeft de Ermelose Monique van den Ham een tattoo laten zetten. Dat is niet bijzonder, maar wel wanneer het gebeurt op WereldDownsyndroomdag. De tattoo is dan ook speciaal ontworpen voor WereldDownsyndroomdag.

21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Ouders en betrokkenen willen op deze dag aandacht vragen voor hun kinderen met Down. Recent hebben zogeheten downmoeders in Amerika, onder leiding van Mica May een symbolisch teken voor Downsyndroom ontworpen. Het zijn drie pijltjes die staan voor het symbool van verbinding en eenheid. Tevens is het chromosoom 21 in drievoud. Kinderen met Down hebben het chromosoom 21 in drievoud in plaats van tweevoud. Vandaar ook dat de datum voor WereldDownsyndroomdag is gekozen op 21-03. Honderden mensen hebben vandaag deze tattoo laten zetten.

Chromosomen

Tattoo artist Michel Scholman van Black Sea Studio in Woerden heeft vandaag alleen maar pijltjes in het kader van Downsyndroomdag getatoeëerd. ,,Ik ben vanmorgen om tien uur begonnen en ik verwacht zeker tot tien uur vanavond nog bezig te zijn. Dan heb ik in totaal 25 tot 30 tattoos gezet.’’ Scholman heeft ooit een keer iemand getatoeëerd die een kind met Down had en dat werd later besproken in hun vriendengroep. Hij werd benaderd of hij op 21 maart hieraan mee wilde werken. ,,Natuurlijk, ik doe daar graag aan mee. Sympathieke actie. In ieder geval krijgt iedereen de pijltjes en sommigen hebben al een afspraak gemaakt om later de tekst er bij te laten zetten.’’ Monique van den Ham was vanmorgen ook in Woerden. Zij heeft niet alleen de drie pijltjes laten zetten, maar ook een tekst: omne trium perfectum. ,,Dat betekent ‘Alles dat in drieën komt is perfect’. De tattoo staat voor mij persoonlijk ook voor Luit en mijn twee kids Tom en Kim,’’ vertelt Van den Ham. De drie pijltjes staan symbool voor de drie 21ste chromosomen die kinderen met Down hebben. Ze wijzen vooruit om te tonen hoe de ouders na terugslag weer opstaan en doorgaan. En hoe ze hun liefde en kracht tonen.

Superleuk

Van den Ham: ,,Mensen met een gelijk aantal chromosomen worden normaal gesproken geaccepteerd. Mensen met het downsyndroom, dus met extra chromosoom 21, worden lang niet altijd geaccepteerd,’’ vertelt Monique van den Ham, moeder van de zestienjarige Kim. ,, Een downmoeder uit Canada deelde dit op mijn tijdlijn. Ik vond het een superleuk idee en heb haar toen beloofd dit door te zetten in Nederland. Ze heeft met twee vriendinnen deze tattoo ontwikkeld: The Lucky Few Tattoo. Aangezien ik beheerder ben van de downpubergroep, heb ik het maar in deze groep gezet. Gelukkig pakte iemand het op, want ik zelf te weinig tijd om het te regelen. We hebben besloten het in Woerden te organiseren, in het midden van het land, dus voor iedereen goed bereikbaar. Nu wordt het door meerdere mensen opgepakt en zijn er in verschillende delen van het land tattoo-artiesten bezig geweest om deze speciale tattoo te zetten. Hoe gaaf is dat? Ik zeg: Missie geslaagd.’’ Ook in Harderwijk werden vandaag in café Stoppels vele Lucky Few Tattoos gezet. Harderwijker tattoo-artist Jaap Bakker van Loekie Looks Tattoos kreeg zo’n vijfentwintig verzoeken om de pijltjes te tatoeëren.