Gemeente labelt fietsen 

ERMELO - Naast weeshuis, weeskinderen, weesdieren en weesgegroetjes kennen Ermeloërs nu ook weesfietsen. De gemeente heeft afgelopen vrijdag namelijk een aantal fietsen bij het station tot weesfiets verklaard.

Er bestaat een heus Handboek Weesfietsen wat is uitgegeven door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de NS en onderzoeksbureau DHV. Hierin staat de definitie van weesfietsen omschreven: het zijn fietsen die op openbaar terrein zijn gestald en al langere tijd niet meer zijn gebruikt. Al langere tijd zijn de volle fietsenstallingen bij het NS-station voor velen een doorn in het oog. Hoewel de gemeente regelmatig de fietsen die buiten de stalling staan, verwijderd, blijven de stallingen vol. Omdat het vermoeden bestaat dat er een flink aantal fietsen gestald staan die niet worden gebruikt, blijven de fietsenrekken onnodig bezet. Reizigers die hun fiets bij het station willen stallen, komen hierdoor in de problemen omdat ze hun fiets niet kwijt kunnen.

De gemeente begint nu een proef waarbij fietsen bij het station willekeurig worden gelabeld met een oranje label. Hierbij worden ook fietsen gelabeld die wel netjes in de fietsenrekken staan gestald en ook nieuwere fietsen kunnen zo'n label krijgen. De bedoeling is dat de eigenaar dit label verwijderd. Wanneer fietsen langere tijd een label blijven houden zijn ze hiermee te herkennen. Omdat dit nog een proef is, worden deze fietsen niet daadwerkelijk verwijderd. Dit kan pas nadat de proef is geëvalueerd en de plaatselijke APV is aangepast zodat het dan ook mogelijk is om fietsen te verwijderen die netjes in de stalling staan.

Het verwijderen van weesfietsen moet in de eerste plaats leiden tot verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte. De aanblik van de omgeving van het station gaat er sterk op vooruit. Een ander direct voordeel is het vrijkomen van stallingcapaciteit, waardoor er minder noodzaak is tot het uitbreiden van het aantal fietsenrekken. Een gunstig neveneffect is dat het een bijdrage levert aan anti-diefstalbeleid, doordat gestolen fietsen kunnen worden gesignaleerd.