Zwarte schuur aan de Slagsteeg langs route fietsroute Horst

ERMELO - De 'zwarte' schuur of 'Belgenschuur' op het perceel Slagsteeg 24 wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Dat maakte wethouder Jan van den Bosch maandag 24 februari bekend. De schuur is gebouwd in 1914 met materiaal afkomstig van het Belgenkamp, dat zich bevond op de locatie waar zich nu het railinfrapark bevindt in Harderwijk. ,,De cultuurhistorische waarde is belangrijk'', aldus burgemeester André Baars.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden hier Belgische vluchtelingen in Nederland opgenomen door Harderwijk, Ermelo en Nunspeet. Dit jaar, 100 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, zal hier uitgebreid bij worden stilgestaan. Het college heeft op 1 november 2013 besloten het Gelders Genootschap een beschrijving van het pand op te laten stellen. De eigenaar, de familie Van Winkoop, kan na plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst in aanmerking komen voor een monumentensubsidie.

,,Dat is nodig ook, want wij hebben niet zoveel geld om het te herbouwen als monument'', zegt eigenaresse Nicole van Winkoop. ,,We wilden een nieuwe schuur bouwen en besloten deze oude schuur te slopen. Toen kwamen we in contact met de Oudheidkundige Vereniging Ermelo. Zij vroegen ons of wij wel wisten hoe oud deze schuur was en dat het materiaal nog van het Belgenkamp afkomstig was.'' Inmiddels zijn er al overblijfselen van de schuur weggehaald en naar het museum in Harderwijk gebracht. Nicole van Winkoop doet zelf in brocante. ,,Het zou fantastisch zijn als wij de schuur mogen gaan gebruiken voor brocante. De schuur ligt langs een fietsroute door Horst. Dan kunnen de bezoekers hier wat drinken en kijken naar brocante. Maar eerst moeten we afwachten wat het allemaal gaat kosten om de schuur weer terug te brengen in oude staat.''