'Gesprek liep uit de hand'

ERMELO - De rechtbank in Zutphen heeft een 20-jarige man uit Ermelo maandag veroordeeld voor de mishandeling van een fietser. Hij krijgt een werkstraf van veertig uur.

Het misdrijf vond plaats op 7 juni 2016 op de Fokko Kortlanglaan in Ermelo. De man heeft die avond in gezelschap van een vriend op een afgelegen plek afgesproken met het slachtoffer. Deze man kwam op de fiets en werd gedwongen af te stappen. De intentie was om een gesprek te voeren, maar dat is uit de hand gelopen waarbij de mannen geweld hebben gebruikt. Het slachtoffer heeft hierbij behoorlijk letsel opgelopen.

Aggressie

De rechter stelt dat het gaat om een uiterst laakbaar feit. ‘Indien verdachte al van mening kon zijn dat hij het probleem moest oplossen, kwam hem geen enkel recht toe om zijn agressiegevoelens vervolgens op het slachtoffer af te reageren en daarbij geweld te gebruiken. In een beschaafde samenleving wordt recht in de rechtszaal gesproken en niet op straat.’ Uit het rapport van de reclassering komt naar voren dat de Ermeloër erkent dat hij middelen gebruikt en dat dit problematisch is. In de periode van het misdrijf rookte hij gemiddeld tien grote joints per dag en dronk hij veelvuldig alcohol. Nu hij in detentie verblijft (in verband met een ander feit) gebruikt hij niets. Deze 20-jarige man heeft geen zinvolle dagbesteding en geen inkomen. Hij heeft een verstandelijke beperking, hetgeen ook maakt dat hij de gevolgen van zijn gedrag niet altijd kan overzien. Hij overschat zichzelf. Daarom besloot de rechter een werkstraf op te leggen.