Bij signaleren melden aan gemeente

ERMELO – Het voorjaar is meestal genieten van de ontluikende natuur, het mooie weer, maar helaas ook de eikenprocessierups. De eitjes met deze rups komen in april-mei uit, vooral op zomereiken. De eikenprocessierups zit vol met brandharen. 

Deze brandharen kunnen vervelende gevolgen hebben bij mens en dier. De rups schiet de brandharen af als het zich bedreigd voelt. Bij aanraking op onze huid geeft dit huiduitslag met zwellingen, rode ogen en jeuk. Om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te voorkomen, worden de rupsen en nesten bestreden. De gemeente is begonnen met de bestrijding van deze rupsen, maar bestrijdt de rupsen alleen op bomen die op gemeentegrond staan. Dit doen ze op plaatsen waar overlast wordt verwacht. Denk hierbij aan speelplaatsen, sportvelden of bomen nabij woningen. De bestrijder zuigt de nesten op. De weggezogen rupsen worden afgevoerd en verbrand. Op die manier levert de bestrijding het minste overlast op.

Melden

Wie de eikenprocessierups waarneemt, wordt verzocht de gemeente te informeren. Raak de rupsen niet aan en bestrijd ze niet zelf, maar meld het. Dit kan via het meldingsformulier woon- en leefomgeving worden gedaan of via de gemeenteapp.

Spoelen met veel water

De overlast van de eikenprocessierups kan nog tot eind augustus duren, omdat er dan nog vaak restanten van brandhaartjes aanwezig zijn. Daarna is het dan meestal wel gebeurt. Als mensen klachten ondervinden door de eikenprocessierups, dan is het advies om de huid of ogen te spoelen met water en vervolgens schone kleren aan te trekken. Het Rode Kruis adviseert om bij heftige allergische reacties het alarmnummer 112 te bellen.