ChristenUnie wil minder gif en meer bloemen 

ERMELO - De insectenstand in Nederland daalt in hoog tempo en dat is schadelijk voor het milieu. De ChristenUnie vindt dat ook de gemeente Ermelo op dit thema haar verantwoordelijkheid moet nemen.
In een motie roept de partij het college op om te zoeken naar alternatieven voor onkruidbestrijding op de Groevenbeekse heide.

De bestrijding wordt momenteel nog gedaan met het bestrijdingsmiddel Genoxone ZX. ,,De laatste tijd wordt door onderzoek steeds duidelijker hoe schadelijk verschillende bestrijdingsmiddelen zijn voor het milieu. Als partij geloven we dat we ook op gemeentelijk niveau zorg moeten dragen voor het rentmeesterschap van de schepping,” aldus raadslid Ronald van Veen.Bosbeheerder van de gemeente Ermelo Henk Jan Zwart beraadt zich ook op alternatieven. ,,Het gebruik van Genoxone was overigens niet onrechtmatig, want de Japanse duizendknoop (die daar nu nog relatief beperkt voorkomt) mocht er wel degelijk mee worden bestreden. Het feit dat de bramen hiermee niet meer mochten worden bestreden was mij onbekend. Dat is een wetswijziging van november 2017 en ik was daarvan niet op de hoogte. Dat is dom van mij.” Overigens kan een ontheffing worden aangevraagd en dan zou het spuiten van braam dus misschien wél weer mogen. ,,Maar ik ben er nog niet uit of we dat gaan doen. Want ja: gif is gif!”

Motie

De ChristenUnie komt woendagavond nog met een tweede motie. ,,We roepen het college op om werk te maken van het inzaaien van bermen en braakliggende terreinen met veldbloemmengsels,” vertelt Van Veen. ,,Zo kunnen hier verschillende bloemen groeien die van groot belang zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Raadslid Dick Tillema: ,,We maken ons als ChristenUnie sterk voor ‘blije bermen’. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal vliegende insecten in de afgelopen 25 jaar dramatisch is gedaald. Laten we alles op alles zetten om ons ook in Ermelo in te zetten voor deze prachtige insecten die een belangrijke rol spelen in de bestuiving van onze gewassen.”