Wolven in Nederland kan het niet uitsluiten

ERMELO - Wolven doen Nederland steeds vaker aan en onlangs werd bekend dat wolven zich mogelijk vestigen in Drenthe. Er gaat dan ook geen dag voorbij waarin er geen meldingen binnenkomen van wolven bij Wolven In Nederland. Ook op de Ermelosche Heide zijn afgelopen dagen sporen gevonden van de wolf. ,,100% zeker,” zegt Gerard Geijtenbeek resoluut. ,,Ik heb hem gezien toen ik aan het hardlopen was.''

Wolven in Nederland kan het niet uitsluiten. ,,Maar op basis van de foto’s van de pootafdrukken kunnen we het ook niet bevestigen,” zegt een medewerker van de organisatie. ,,Mijn collega is ook nog ter plaatse wezen kijken en we kunnen ook niet uitsluiten dat het een hond is geweest.” De pootafdruk is moeilijk te onderscheiden van die van een hond. Een heel lang spoor in het zand, zonder menselijke voetstappen in de buurt en zonder frequente afdwalingen, zou kunnen wijzen op een wolf. ,,En die hebben we meermalen gevonden, stukken van meer dan honderd meter,” aldus Geijtenbeek. Hij verdiept zich al geruime tijd in dit dier en weet waar hij op moet letten. ,,Woensdagavond was ik met een maat van mij aan het hardlopen. We stonden even stil, de zon scheen nog en ineens kwam de wolf een eindje verder om de hoek. Hij rook van alles en had nauwelijks aandacht voor ons. We hebben minuten lang staan kijken. Perplex, vergeten een foto te maken.” En dat terwijl Geijtenbeek zijn telefoon wel paraat had vanwege het hardloopschema.

Verse sporen

Er zijn overigens niet veel barrières die wolven tegenhouden. Wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. Ze kunnen in een nacht wel 70 kilometer afleggen. ,,Natuurlijk was ik nieuwsgierig geworden en ben de volgende dag teruggegaan. Ik trof een aantal hele mooie sporen aan.” Geijtenbeek fotografeerde de pootafdrukken en stuurde deze naar Wolven in Nederland. Eind februari werd er ook een wolf gesignaleerd in Ermelo. Toen was er meer beeldmateriaal en durfde de deskundige Leo Linnartz dit wel te bevestigen. Voor Geijtenbeek is er ook ditmaal geen twijfel mogelijk. ,,We zijn zaterdag nogmaals gaan kijken en we vonden in hetzelfde gebied opnieuw verse sporen. En tussentijds heeft het enorm geregend dus het dier moet zich hier ophouden.” Wat hem betreft is meer bevestiging niet nodig, maar de redactie van deze krant houdt zich aanbevolen wanneer wandelaars op de hei de wolf zien en dit vastleggen op beeld.