Nieuw schoolgebouw duurder door marktwerking

ERMELO - De Goede Herderschool bouwt! Nog niet aan een nieuw schoolgebouw, maar de leerlingen zijn de afgelopen periode wel rond dat thema aan het werk geweest. ,,We hadden natuurlijk gehoopt dat de bouw van de nieuwe school al van start was,” vertelt directeur Jozias de Koeijer. Live aan de slag op de bouwplaats was dan ook het idee geweest toen de schooldirecteur ruim een jaar geleden de planning maakte voor dit schooljaar. De plannen liepen echter iets anders.

Anderhalf jaar geleden werd er in de gemeenteraad een besluit genomen over kredietverstrekking voor nieuwbouw van de basisschool De Goede Herder aan de Zeeweg en de herontwikkeling van het perceel rondom de school. Echter door de marktwerking zijn de kosten voor de nieuwbouw aanzienlijk hoger dan vooraf beraamd was. Daar hebben zowel de RK Prins Willem Alexanderschool als de Goede Herderschool ‘last’ van. ,,Daar zijn we met de gemeente over in gesprek, maar dat duurt lang. We hadden echt gehoopt al een paar stappen verder te zijn,” aldus De Koeijer. Hij hoopt dat de gemeente de school spoedig tegemoet komt.

Droomhuis

Ondertussen draait de basisschool natuurlijk gewoon door. Tijdens de week waarin bouwen centraal stond, werden er heel wat bouwsels gemaakt. Met suikerklontjes werden er huizen gebouwd en in de hogere klassen werd met kubussen gebouwd aan bouwwerken en vliegtuigen. De leerlingen van groep drie hadden ook hun droomhuis beschreven op geheel eigen wijze. Soms fonetisch, maar vaak ook op bijzondere wijze gespeld maakten de kinderen aan hun ouders en de leerkracht duidelijk hoe hun droompaleis eruit moest zien. Hebben ze dan helemaal niet gedacht aan hun nieuwe schoolgebouw? Jawel, in de meeste groepen zijn de bouwplannen zoals die op tafel liggen wel doorgenomen. ,,Maar we hebben in elk geval een dak boven ons hoofd,” relativeert de schooldirecteur. Hij bouwt daarmee een brug naar het project van de stichting Tear. ,,Leerlingen van groep 7 en 8 slapen vannacht in een kartonnen doos. Daarmee ondersteunen ze de acties van de stichting.” De Ermelose basisschool heeft nu al zo’n vijfduizend euro bij elkaar gespaard. En slapen in een kartonnen doos lijkt de leerlingen ook enorm spannend.