Jongerenraad houdt groot onderzoek naar mening van Ermelose jongeren

ERMELO - Vanavond zal de raad in debat gaan over het voorstel ten aanzien van de bouw van het nieuwe sportcomplex. Het college stelt voor het recreatieve gedeelte te beperken tot 50 m2 in verband met de stijgende bouw- en exploitatiekosten. Dit stuitte op weerstand bij veel ouderen, zo bleek tijdens de commissievergadering. Nu blijkt uit recentelijk onderzoek dat ook de Ermelose jongeren kiezen voor een uitgebreid recreatiebad. Zelfs als dat betekent dat het kaartje in prijs wordt verhoogd.

Recentelijk heeft de Ermelose Jongerenraad uitgebreid onderzoek gedaan naar de mening van jongeren ten aanzien van de toekomst van een recreatiebad in Ermelo. De Jongerenraad kon hierbij rekenen op de medewerking van docenten van Christelijk College Groevenbeek zodat er een vragenlijst kon worden verspreid. ,,De resultaten daarvan geven aan dat jongeren een sterke behoefte hebben aan een uitgebreid recreatiebad," vertelt voorzitter Daniël Hofman. Er deden uiteindelijk 369 jongeren mee aan dit onderzoek. ,,Mensen reageerden enthousiast op de manier zoals we het hadden opgezet en de uitslag geeft een mooie weergave van de jongeren die wij vertegenwoordigen."

De Ermelose Jongerenraad is het adviesorgaan met een achterban van jongeren tussen de 12 en 27 jaar. 69% van de ondervraagden gaf aan regelmatig gebruik te maken van het huidige recreatiebad. ,,Wat vooral opvalt is dat veel jongeren bereid zijn extra te betalen," vertelt Hofman. Wanneer de huidige tarieven omhoog moeten om te komen tot een uitgebreid recreatiebad is 86% van de ondervraagden bereid dit te betalen. ,,De combinatie van de genoemde cijfers geeft aan dat 17% van de jongeren nu geen gebruik maakt van het huidige recreatiebad, maar wel naar het zwembad wil komen en zelfs meer zou willen betalen dan wat er nu gevraagd wordt, als er een nieuw bad gerealiseerd wordt om in te ontspannen."

Menens

De coalitiepartijen zien een verhoging van de entree niet zitten. Het voorstel van het CDA om door te rekenen met een prijsverhoging van €1,00 (20% van de huidige prijs) om de exploitatiekosten te kunnen dekken, vond tijdens de commissievergadering geen steun. ,,Uit onze cijfers blijkt dat 64% van de jongeren dat, of meer, wel wil betalen," verklaart de voorzitter van de Jongerenraad. ,,Dit is slechts 5%-punt verwijderd van het aantal jongeren dat gebruik maakt van het huidige recreatiebad. Bij een prijsstijging van €1,00 zal dus slechts 5% van de jongeren afhaken." De conclusie die de Jongerenraad hieruit trekt is dat men het plan van het college om te gaan voor een sportcomplex met minimale recreatiemogelijkheden (zonder kreek) niet ondersteund wordt door de jongeren. ,,Wij willen een recreatiebad en 86% zegt zelfs dat ze er extra voor zouden willen betalen!" Het feit dat deze discussie al zo lang gevoerd wordt, maakt dat het vertrouwen bij de jongeren daalt. ,,Natuurlijk hopen we dat de raad en het college deze cijfers meenemen alvorens tot een besluit te komen. Wanneer een jongere ergens extra voor wil betalen, weet je dat het menens is!" aldus Hofman die nog steeds hoopt op een positieve afloop. De Ermelose Jongerenraad wil met dergelijke enquetes vaker naar buiten komen om zo de stem van de Ermelose jongeren beter te laten horen.