Tien gemeenten vormen Ontwikkelingsmaatschappij 

ERMELO - Tien Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland bekrachtigen op maandag 29 oktober hun samenwerking in de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken. De Provincie Gelderland heeft 4 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van verouderde en slecht onderhouden vakantieparken, en de bijkomende problemen rondom permanente bewoning, arbeidsmigranten en criminaliteit.

Met dit geld ontstaat er een ontwikkelingsfonds dat camping- en vakantieparkeigenaren moet helpen om problemen op te lossen. De gemeenten Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Ermelo, Epe, Harderwijk, Heerde, Oldebroek en Putten doen mee aan het fonds. Nunspeet heeft besloten niet mee te doen. Volgens de wethouder zijn de plannen nog te vaag en de risico's te groot.

Stimulans

Recreatieondernemers op de Veluwe worden gestimuleerd om te vernieuwen. De overheid ontwikkelt hiervoor nieuw beleid en instrumenten om vernieuwing te ondersteunen.De afgelopen jaren is gebleken dat het niet altijd eenvoudig is voor parkeigenaren om zelfstandig tot vernieuwing te komen. Op sommige locaties op de Veluwe zit de situatie muurvast. Met de samenwerkingsovereenkomst en budgetten moeten o.a. permanente bewoning en  verpaupering worden aangepakt.

Aandeelhouders

De tien gemeenten en de provincie Gelderland zijn aandeelhouders; de provincie bezit de helft van de aandelen en de gemeenten de andere helft. Zij hebben zeggenschap over de koers en het beleid van de Ontwikkelingsmaatschappij en delen ook de risico’s. De onderneming heeft geen winstoogmerk. Alle inkomsten worden weer ingezet voor revitaliseringsmaatregelen. De Ontwikkelingsmaatschappij is alleen betrokken bij die projecten waar lokale ontwikkelingen vast lopen. De ondernemer, eigenaar, VvE of de gemeente kunnen dan een beroep doen op de Ontwikkelingsmaatschappij. Er is altijd sprake van cofinanciering door gemeenten of parkeigenaren. De Ontwikkelingsmaatschappij zal begin 2019 van start gaan.