Burgemeester kan ontheffing verlenen

ERMELO – Een kapper is geen caféhouder en mag dan ook geen alcoholische drank schenken. Dat werd bevestigd toen handhavers de verschillende kapsalons controleerden. Hiervoor ontbreekt een horecavergunning.

Zelfs de aanwezigheid van decoratieve flessen, die bijvoorbeeld bijdragen aan sfeer in een barbershop, zijn verboden. Wanneer een kapper in zijn zaak alcoholhoudende dranken verstrekt, dan oefent de hij daarmee het horecabedrijf uit en moet daarvoor een drank- en horecavergunning zijn afgegeven. Andersom kan het wel; een horecaondernemer kan een kapper uitnodigen om in zijn kroeg te knippen.

'Mengformules'

Afgelopen zomer diende VVD-kamerlid Erik Ziengs een initiatiefwet in om ‘mengformules’ mogelijk te maken. Een restaurant waar je de schilderijen aan de muur kunt kopen en een kapper die een glas wijn schenkt bij het knippen. Ziengs wilde ondernemers hiermee de kans geven in te spelen op de veranderende wensen van de consument. Maar de plannen stuiten ook op weerstand. Zo liet de Vereniging Drankenhandel Nederland deze week weten begrip te hebben dat winkeliers het winkelen levendig en gezellig willen houden. ‘Echter, het vrijgeven of gedogen van alcoholverkoop en schenken op allerlei nieuwe plaatsen is geen structurele oplossing om winkelleegstand op te lossen. Vooral het (nagenoeg) gratis weggeven en schenken van alcohol is onjuist’, zo meldt de overkoepelende organisatie. Men wil dat het dan gebeurt onder dezelfde geldende voorwaarden.

Burgemeester

Het gebeurt regelmatig, tijdens de opening van een nieuwe winkel of met speciale acties dat er in winkels alcoholische dranken worden geschonken. Wanneer is dat dan toegestaan en wanneer niet? Mag het bijvoorbeeld tijdens de opening van een expositie in de pop-up galerie? Volgens artikel 35 van de Drank- en Horecawet kan de burgemeester, onder voorwaarden, voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende dranken buiten het horecabedrijf een ontheffing verlenen. Bijvoorbeeld bij braderieën, kermissen, jaarmarkten, sportfeesten. Ook wordt nogal eens een ontheffing verleend voor de verstrekking van zwak- alcoholhoudende drank bij de feestelijke (her)opening van een (verbouwde) winkel of iets dergelijks. Het blijft een afweging van de burgemeester om hier ontheffing voor te verlenen. ,,In principe controleren we voor een opening of de vergunningen in orde zijn. Als dat niet het geval is leveren we geen bijdrage aan de opening,” meldt de persvoorlichter. ,,Niet bekend is of bij de opening zaken verstrekt worden die er niet horen. Anderzijds begrijpen we dat bij een feestelijk gebeuren iets gepresenteerd wordt.”