'Alle kinderen mogen genieten van Sinterklaasfeest' 

ERMELO - Moe, maar voldaan sloot Tamara Hamstra dinsdagavond de Speelgoed Weggeefwinkel in Ermelo. Het was de afgelopen week heel hard buffelen, maar ze weet waar ze het voor gedaan heeft. ,,En dat heb ik natuurlijk niet alleen gedaan,” lacht de Ermelose.

De initiatiefnemers Tamara Hamstra en Annemarie Keupers kregen na hun oproep in de media zo'n vijfduizend cadeautjes binnen. ,,Daar hebben we veel kindjes blij mee gemaakt.” Ook was het voor de vrouwen, die zelf ook moeder zijn, soms heel confronterend. ,,Persoonlijke verhalen van mensen die echt helemaal niets meer hadden, dat kwam wel binnen,” vertelt Hamstra. ,,Je hoeft er dus niet zoveel voor te doen om anderen blij te maken. Zo simpel is het.” Gesteund door mensen om haar heen heeft ze een droom nagejaagd. ,,De droom dat alle kinderen kunnen genieten van Sinterklaas en mogen geloven dat Sinterklaas geen onderscheid maakt. Dit heeft zoveel meer gebracht dan alleen het weggeven van speelgoed.”

Opslag

Ruim vierduizend cadeautjes hebben hiermee een nieuwe bestemming gekregen. Gisteravond kwamen nog mensen van een Blijf-van-mijn-lijf huis om knuffels en gezelschapsspelletjes op te halen. ,,Het is goed terecht gekomen,” aldus Hamstra, die dit niet had kunnen doen zonder de tomeloze inzet van vrienden en familie. ,,Ook mijn moeder is hier dagen druk mee geweest. Iedereen was zo enthousiast.” Het is voor de Ermelose dan ook zeker niet het laatste project wat ze op heeft gepakt. De overgebleven cadeautjes gaan naar een tijdelijke opslag. ,,Zo kunnen we rustig nadenken over een eventueel vervolg.” Terwijl Sarojini Ramasray een doos dichtplakt en Mareva Meulemans boeken in de kratten doet, werpt Hamstra nog een blik in de ruimte. ,,Zonder hen had ik het niet gekunt.”

Overweldigend

Dat de inbreng van speelgoed zo overweldigend is geweest, verklaart Hamstra door de overdaad van spullen. ,,Kinderen krijgen heel veel. Daarnaast merk je dat minimaliseren ook in is.” De vrijwilligers achter dit initiatief zijn geconfronteerd met de grote verschillen in welvaart. Ze hebben veel nieuwe indrukken opgedaan en geluisterd naar heftige verhalen. ,,Wie twijfelt of er in Ermelo armoede is, moet even met het team van de Speelgoed Weggeefwinkel praten,” zo melden ze. Gelukkig was er ook veel ruimte voor gekkigheid en mooie verhalen. ,,We konden op sommige momenten net het verschil maken en daar hebben we het voor gedaan.”