'Teveel arbeidsmigranten op één plek is niet goed'

ERMELO/ HARDERWIJK – Wanneer de gepresenteerde plannen voor het bouwen van een migrantenhotel aan de Harderwijkerweg doorgaan, vrezen omwonenden voor overlast.

Op de hoek van de Harderwijkerweg en Groene Zoomweg, op de grens van Harderwijk en Ermelo, moet volgend jaar een hotel worden geopend waarin zo’n tweehonderd arbeidsmigranten onderdak krijgen. Omwonenden, die vorige week tijdens een informatieavond werden geïnformeerd, vinden de locatie verkeerd. De bouwkavel, vlakbij de bollenrotonde, is een zichtlocatie waar naast auto’s vooral ook veel fietsverkeer langs gaat.

Bestemmingsplan

De grond is aangekocht door VDB Dienstverlening, een uitzendbureau uit Scherpenzeel. Veluwse Architecten uit Ermelo heeft een ontwerp voor het gebouw gemaakt dat past binnen het bestemmingsplan. ,,In 2016 is het bestemmingplan gewijzigd om het mogelijk te maken er een bed & breakfast te realiseren,” vertelt Martin Vis, die er zowel met zijn bedrijf als met zijn woning vlak naast zit. ,,En onder die noemer mag je er nu een hotel neerzetten. Maar je kunt als burger toch niet weten dat dit op deze manier wordt ingevuld?”

Motie

De Gemeente Harderwijk heeft een positieve grondhouding ten opzichte van arbeidsmigranten huisvesting. Enkele weken geleden werd hiervoor ook een motie aangenomen door de raad. Wethouder Jeroen de Jong: ,,De Groene Zoom is een mogelijke locatie voor een dergelijk initiatief.” Hij belooft dat de informatie-avond als eerste wordt geëvalueerd en dat het voornemen gezamenlijk met de initiatiefnemer en de buurt verder besproken wordt. Burgemeester André Baars liet eerder al weten blij te zijn met de komst van een migrantenhotel. ,,We hebben deze mensen hard nodig,” zei hij. Dat omwonenden bang zijn voor overlast, noemt hij een aanname, een verkeerde veronderstelling.

Maatschappelijke onrust

Veel omwonenden zitten met een wrange smaak. Het feit dat het hotel gebouwd wordt ver buiten de stad betekent volgens hen dat verveling snel zal toeslaan. Het huisvesten van arbeidsmigranten wordt een steeds groter probleem en veroorzaakt grote maatschappelijke onrust. Juist daarom wil Harderwijk deze doelgroep verwijderen van recreatieparken. Vis: ,,Wij denken juist dat teveel arbeidsmigranten op één locatie niet goed is.” De Ermelose ondernemer heeft geen goed woord over voor het huidige plan. ,,De eigenaar geeft aan dat hij het gebouw in vier jaar tijd terugverdient. Ik zie het als moderne slavernij ofwel uitbuiting. De mensen verdienen een redelijk salaris en moeten vervolgens ontzettend veel afdragen aan het verblijven in zo'n getto. Wil je een fiets, dan betaal je een bijdrage. Wordt het een langere afstand naar je werk dan komt er een elektrische fiets en dus hogere bijdrage.” Vis stelt dat deze medewerkers nodig zijn vanwege de slechte werkomstandigheden. ,,En klagen mogen ze niet, want dan worden ze weggestuurd.” De initiatiefnemer kijkt er iets anders naar: ,,Het pand krijgt 24 uur per dag een beheerder. Er is mogelijkheid voor ontspanning, internet, tv-zaal, fitness, misschien een restaurant en een biljart.” Overigens zullen de arbeidsmigranten er kort verblijven. Volgens VDB Dienstverlening blijven de mensen er van een week tot enkele maanden. Nederland heeft zo'n 100.000 Oost-Europeanen nodig als werknemer. Maar passende huisvesting is er nauwelijks.