Woning gasloos en wellicht nul-op-de-meter

ERMELO - Een woning aan de Kievitstraat in Ermelo heeft een primeur in Nederland. Het is de eerste bestaande woning die is voorzien van de nieuwste generatie PVT-zonnepanelen. Met deze panelen blijven de radiatoren in de woning in gebruik en is het verwachte rendement 15% hoger dan met andere zonnepanelen. De Ermelose woning, eigendom van Uwoon, wordt met dit nieuwe systeem gasloos en wellicht zelfs 'nul op de meter'. 

Een PVT-paneel begint een steeds bekendere vorm van een zonneboiler te worden. Het is een combinatie waarbij warmte en stroom in dezelfde collector is verwerkt. Dit PVT principe is een zeer nuttige combinatie van stroom opwekken en de warmte tegelijkertijd gebruiken voor het verwarmen van water of het voeden van een warmtepomp. Dergelijke panelen zijn al langer verkrijgbaar, maar de panelen die Uwoon nu test zijn zeer innovatief. Ze hebben aan de achterzijde een kunststof mat gevuld met glycol. Deze zorgt op zonnige en warmedagen voor warm water in keuken en badkamer. Op bewolkte en winterse dagen helpt de warmtepomp een handje. Deze pomp draait op zonne-energie van de panelen. De kunststof matten koelen op warme dagen de zonnepanelen waardoor deze 15% meer energie opwekken.De PVT-panelen zijn een vinding van Viridi Energie.

 Verduurzamen

De Ermelose woningcorporatie investeert al een aantal jaren in verduurzaming van haar woningbezit. In 2018 besteedde de corporatie € 1,6 miljoen aan energiebesparende maatregelen en investeerde € 2 miljoen in zonnepanelen. Huurders krijgen een aantrekkelijk plan voor plaatsing van zonnepanelen op huurwoningen die daarvoor geschikt zijn. Nieuwbouwplannen van de corporatie hebben gasloos bouwen als uitgangspunt, terwijl energieneutraal bouwen een streven is.

Proeftuin

De wijk Ermelo-West is een proeftuin voor het toepassen en testen van duurzame technologie. Sinds een jaar is ereen proefwoning met infraroodverwarming die verbluffende resultaten boekt. Deze is nog voorzien van traditionele zonnepanelen. De proefopstelling met nieuwe generatie PVT-panelen is bedoeld om de resultaten van deze technologie in de praktijk te testen. Vooral het feit dat de PVT-techniek goed toepasbaar is op bestaande bouw is voor Uwoon interessant. De komende jaren wil de woningcorporatie de wijk Ermelo-West (totaal 400 woningen) volledig gasloos maken. De provincie Gelderland ondersteunt dit initiatief met eensubsidie van € 4,4 miljoen euro.