Cheques Boeldag uitgereikt

ERMELO - Vanmorgen reikten Peter Verbaan als voorzitter van de Boeldagcommissie en Piet Veulings als voorzitter van de Kringloopwinkel, de cheques uit aan de zes deelnemende kerken van de 53e Boeldag. Er mocht 130.000 euro worden verdeeld.

Elke deelnemende kerk mocht zelf het doel bepalen waar zij het geld aan mochten besteden. Verbaan: ,,Als kerk kun je toch zelf het beste bepalen waar je het aan besteedt. Besteedt je het aan een zendingsproject of aan het kerkgebouw? Wij gaan daar niet over omdat wij die keuze niet kunnen maken.’’ Het bedrag is afkomstig van de opbrengst van de Boeldag en de Kringloopwinkel. Immers, 4/5e van het bedrag is afkomstig van de Kringloopwinkel waar zo’n honderd vrijwilligers zich daarvoor inzetten. Veulings vulde aan dat daarnaast elk jaar ook nog tientallen kleinere projecten vanuit de Kringloopwinkel worden ondersteund.

Beeld en geluid

De Gereformeerde kerk Vrijgemaakt gaat het geld besteden aan het voedselproject in Sfintu Gheorghe in Roemenië. De Oost Europa Commissie van deze kerk heeft zich onder andere tot doel gesteld om vijftig kinderen dagelijks een warme maaltijd te geven. De Christelijke Gereformeerde Kerk besteedt het geld aan twee doelen in Roemenië, onder andere stichting Casa Nadar. Twee kerken besteden een deel van het geld aan verduurzaming van hun kerkgebouw: de Gereformeerde kerk en de Hervormde kerk. Het Kerkelijk Centrum krijgt bijvoorbeeld zonnepanelen. De Rooms Katholieke Parochie gaat de kerktuin opknappen zodat er weer bloemen voor de kerkzaal uit eigen tuin kunnen worden geplukt. Ook investering in beeld en geluid is dit jaar populair, de RK Parochie schaft een video-installatie aan en de Gereformeerde Kerk investeert in beeld- en geluidsapparatuur.

Verduurzaming

Het is Verbaan opgevallen dat steeds meer van dit geld aan verduurzaming wordt besteedt. Hij vindt dat ook belangrijk aangezien de kerken verantwoord overeind gehouden moeten worden.