Oud bejaardentehuis wordt gesloopt

ERMELO – Vier collega’s van De Dillenburg organiseren een reünie voor oud-collega’s om de gelegenheid te geven afscheid te nemen van meer dan veertig jaar De Dillenburg. 

De reünie wordt georganiseerd door collega’s Gaby van ’t Zand, Elly de Kruijf, Ina Bouwman en welzijnsmedewerker Janneke Bruintjes. ,,We willen een eindfeest organiseren voor iedereen, zodat een ieder de gelegenheid heeft om afscheid te nemen van meer dan 65 jaar Dillenburg. Met de precieze invulling zijn we nog hard bezig, maar wat voorop staat is herinneringen ophalen en het gezellig samenzijn,’’ vertelt Bruintjes. ,,Hoe mooi is het om met oud collega's, collega's van nu en vrijwilligers dit samen te doen? De Dillenburg is echt een begrip in Ermelo en we willen deze mooie periode afsluiten en samen kijken naar het nieuwe (Het Kroondomein).’’ De reünie vindt plaats op vrijdag 31 januari 2020 van 20.00 tot 00.00 uur in de recreatiezaal van de Dillenburg. de toegang is gratis, maarwel wordt er bij de uitgang een melkbus neergezet voor een vrijwillige bijdrage om zo de kosten te dekken. ,,Mocht er dan nog geld over zijn, gaan we dat doneren aan een goed doel,’’ besluit Bruintjes.

Sponsors

Er zijn nog aardig wat zaken waar de reüniecommissie mee bezig is te organiseren. Bijvoorbeeld de sponsoring . ‘We zijn aan het zoeken naar sponsoren, die hapjes, drankjes, chips/borrelnootjes etc. willen sponseren. Dus Ermelose ondernemers, kom op!’ roept de commissie op. Janneke Bruintjes: ,,En dan nog het belangrijkste. We willen om 00.00 uur samen de deur sluitenen hier willen we nog iets ludieks voor verzinnen. Bijvoorbeeld met een groot slot of vuurwerk. Mochten er nog ideeën zijn, dan horen we het graag.’’ Wie ook op de reünie aanwezig wil zijn, kan zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Historie

De Dillenburg werd gebouwd in 1976-1977 en op dinsdag 20 september 1977 betrokken 123 bejaarden het nieuwe tehuis. De helft van het aantal Dillenburgbewoners kwamen uit het naastgelegen oude, vertrouwede rusthuis Rehoboth. Ze werden met behulp van 24 manschappen en twee onderofficieren van de geneeskundige troepen van de Generaal Spoorkazerne om hand- en spandiensten te verrichten bij operatie ‘Verhuizing Rehoboth’. Om tien uur werd begonnen en, door de strakke militaire planning, waren om 15.00 uur alle bewoners op hun nieuwe woonplek geplaatst. Niet iedereen was blij met de ‘grijze kolos’. Een deel van de oude Rehobothbewoners bleef nog lang met heimwee terugdenken aan hun tijd op Rehoboth. ‘De Dillenburg is ook erg mooi, maar het uitzicht was daar mooier, de gangen waren veel lichter, je at gezamenlijk en je kende alle bewoners bij naam’. Soms moeten mensen lang wennen aan iets nieuws.

Opening

De officiële opening vond plaats op 11 januari 1978. Burgemeester E.Ph. Veen sprak de vele aanwezigen toe, in het bijzonder de Stadrat uit het Duitse Dillenburg. ,,Het werk voor onze bejaarde medemensen is een plicht voor iedereen in onze samenleving. Deze mensen staan nog midden in het leven en er kan nooit genoeg voor hen worden gedaan. De zorg voor de bejaarden moet centraal staan in onze gemeenschap. De Dillenburg, een sympathieke naam, is een fraaie aanwinst voor Ermelo. Met dit gebouw wordt het welzijn gediend.’’ Hierna onthulde hij het mooie wandschild met de drie wapens van Ermelo, Nassau en Dillenburg (Dtls).