Recreatieondernemers draaien topjaar

ERMELO/ REGIO - De Veluwe was in 2019 het meest in trek bij de Nederlandse vakantiegangers. De Gelderse regio is populairder dan de Noordzeebadplaatsen en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden. Toch is het verschil nihil. Directeur van VisitVeluwe Herre Dijkema: ,,Het is goed om te zien dat na één jaar stuivertje wisselen met de Noordzeebadplaatsen de Veluwe opnieuw de populairste bestemming bij Nederlandse vakantiegangers is." Wel concludeert zijn collega Bastiaan Overeem onlangs dat er nog veel kansen liggen.

De Veluwse recreatiesector heeft afgelopen jaar een prima jaar achter de rug. Zowel verblijfsaccommodaties als attractieparken trokken heel veel bezoekers. Programma manager Overeem stelt dat er vooral in spreiding van toerisme mogelijkheden zijn. Wat hem betreft kan de regio best meer toeristen ontvangen, maar niet iedereen tegelijk en niet op dezelfde plek. In 2019 hielden Nederlanders ruim 1,7 miljoen vakanties op de Veluwe en de Veluwerand. Dat is een groei van 16,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dijkema: ,,Dat het aantal vakanties groeit is natuurlijk mooi, maar wij kiezen er bewust voor om bezoekers te inspireren om naar andere, minder bekende plekken op de Veluwe en tijdens andere seizoenen te komen. Hiermee wordt de kwetsbare natuur ontzien en profiteren meer delen van de Veluwe van het bezoek. De stijging van het bezoek in de herfst met 34,4 procent en in de winter met 30 procent laat naar ons idee zien dat we in deze opzet slagen." 

Bestedingen 

Nederlanders hielden vorig jaar 2,6 miljoen vakanties in Gelderland. Ze gaven daarbij 495 miljoen euro uit, 42 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Dat betekent dat de vakantiegangers gemiddeld meer zijn gaan uitgeven per vakantie en overnachting. Dijkema: "Deze bestedingen zijn natuurlijk goed voor de economie, maar zorgen met name in de kleinere kernen ook voor de instandhouding van een interessant aanbod aan horeca en winkels." Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog: ,,Toeristen weten Gelderland, en de Veluwe in het bijzonder, goed te vinden. Daar ben ik zeer trots op! Het bevestigt ook dat het belangrijk is dat we hard blijven werken aan een verantwoord gebruik van al het mooie wat de provincie te bieden heeft.”