Opnieuw drie nieuwe besmettingen in Ermelo

ERMELO/ REGIO – Het kabinet heeft vandaag besloten dat de horeca, het onderwijs en de sportclubs tot 6 april hun deuren moeten sluiten. Dit alles om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan corona is opgelopen naar 20. Vandaag zijn er 176 nieuwe besmettingen gemeld, in Ermelo zijn er drie gevallen bijgekomen. Inmiddels zijn er volgens de RIVM in Nederland 1135 positief geteste coronapatiënten.

Vitale sectoren

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en minister Arie Slob (Onderwijs) maakten zondagmiddag de extra maatregelen tijdens een persconferentie bekend. Slob stelt daarin tot en met 6 april alle scholen en kinderopvang worden gesloten. De kinderen van ouders die werken in zogenoemde vitale sectoren (zorg, supermarkten, politie en brandweer) worden wel opgevangen.

Ongekende omvang

Alle bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 6 april. Nieuwe maatregelen zijn van ongekende omvang. Vanaf 18.00 uur vanavond moeten alle horecagelegenheden sluiten. Ook fitnesscentra, sauna's moeten sluiten. Alle rijexamens zijn opgeschort. Voor veel Ermelose ondernemers komen deze maatregelen hard aan. Kosten lopen door en inkomsten vallen weg. Sommigen hadden hierop vooruitlopend al een standpunt ingenomen. Gert Boonen van de Boterlap had vanmorgen al besloten zijn restaurants te sluiten. Ruurd Post van brasserie De Volksmond: ,,We respecteren het besluit van de overheid. Dat sowieso. Maar het blijft wel spijtig. Met inachtneming van de gestelde regels kunnen we nog steeds de huiskamer van het dorp zijn. Een sociale plek voor veel mensen. Maar nogmaals, we respecteren het besluit." 

Stil

Nederland – en dus ook Ermelo - komt voor een groot deel stil te liggen. Bedrijven, werkzaam in de evenementenindustrie, maar ook conferentieruimtes, hadden al veel annuleringen. Nu gaan ook de scholen dicht. Minister Arie Slob deed vanmiddag tegelijkertijd een oproep aan het onderwijzend personeel om waar mogelijk wel te komen werken om bijvoorbeeld kinderen van ouders met vitale beroepen - en dat zijn er in Ermelo veel - op te vangen en lessen voor kinderen thuis voor te bereiden. Er zal extra ondersteuning worden geregeld voor eindexamenleerlingen van voortgezet onderwijs en MBO.

Annuleringen

Inmiddels waren locaties als museum Het Pakhuis, molen De Koe, De Schaapskooi, maar ook Boerderijpret en theater De Dialoog al gesloten. Ook ledenvergaderingen, bijeenkomsten en presentaties zijn afgelast. Het is helaas niet mogelijk om iedere annulering apart te vermelden.