2 april is het wereld Autismedag

ERMELO – Het is vandaag Wereld Autisme Dag. En uiteraard verloopt die, als gevolg van het coronavirus, anders dan andere jaren. Want de georganiseerde evenementen voor mensen met autisme, betrokkenen en organisaties kunnen niet meer bij elkaar komen. En datis voor een doelgroep die het in deze tijd erg moeilijk heeft, erg vervelend.

De organisatoren van de landelijke Autismeweek hebben niet stil gezeten. Er is een digitale Autismeweek-special gemaakt: 24 pagina’s met tips en ervaringsverhalen. Hoe ga je om met angst? Met plotseling thuis leren of werken? Welke vragen komen er binnen bijonze Informatie- & Advieslijn? En hoe beleven verschillende mensen met autisme deze periode? Dit en meer kan men lezen in deze extra uitgave. Deze is hier te downloaden  In deze moeilijke periode vragen de organisatie die betrokken zijn bij mensen met Autisme alle betrokkenen om begrip voor onze kwetsbare doelgroep. En ook om voldoende creativiteit en aanpassingsvermogen om deze crisis voor hen draaglijk te maken.

Noordwest-Veluwe

Aandacht voorautisme is in deze onzekere tijd belangrijker dan ooit. De NederlandseVereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds grijpen deze dag aan om op te roepen tot meer openheid over autisme. Dat is hard nodig. Nog altijd zijn er veel mensen die nietopen durven te zijn over hun autisme als gevolg van het stigma rond de diagnose. Hierdoor kunnen zij ook niet vragen om - vaak kleine - aanpassingen die het leven voor mensen met autisme zoveel aangenamer kunnen maken. Ook tijdens deze coronacrisis zijn er aanpassingen nodig voor veel mensen met autisme. Zo roepen wij scholen bijvoorbeeld op om óók hun deuren te openen voor leerlingen met autisme die zwaar lijden onder het plotseling wegvallen van school (en dus structuur).Ook is het cruciaal dat de behandeling en begeleiding van mensen met autisme doorgaat, in welke vorm dan ook.

In Ermelo kan men informatie krijgen over autisme bij: AutismeSpiegel, CJG, Welzijn Ermelo, Sociaal Team Ermelo en MEEVeluwe. Op 31 maart is er een NVA Noordwest-Veluwe gestart. Helaas kunnen zij nu niet letterlijk ‘naar buiten’ treden. Informatie over deze vereniging via de organisator Henny Stam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.