BNN/VARA maakt programma over de Ermelose democratie

ERMELO – Waarom komen burgers in opstand tegen hun gemeentebestuur? Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? In het nieuwe seizoen van het BNNVARA-programma Opstandelingen probeert Sophie Hilbrand de vinger op de zere plekken van de lokale democratie te leggen.

Vriendjespolitiek lijkt de meest voorkomende oorzaak dat burgers en ondernemers in opstand komen. Vaak leidt dit tot ellenlange procedures in de rechtbank. Presentatrice Sophie Hilbrand heeft met een aantal Ermeloërs opnames gemaakt. Zo laat ze zien hoe machtspolitiek iemand tot wanhoop kan drijven. Sophie probeert samen met onder anderen Casper Meijbaum, Cora van Eijsden en Tweedekamerlid Esther Ouwehand lokale problemen te ontrafelen.

Burgemeester zwijgt
De programmamakers hebben natuurlijk ook de gemeente Ermelo de ruimte gegeven een en ander uit te leggen. ,,Er is tot dusver niet één portefeuillehouder bereid om verantwoording af te leggen over het onrecht dat inwoners ervaren,” verklaart Hilbrand. ,,Daar begrijp ik niets van. Je hebt toch als volksvertegenwoordiger de plicht om iets te zeggen op het moment dat er zoveel onvrede is en mensen zich gekwetst en onrechtvaardig behandeld voelen? Wegduiken versterkt dat gevoel alleen maar, is mijn ervaring nu. Als makers hebben wij het er dan ook niet bij laten zitten."

Onderwerpen
Aanleiding voor de opnames is de stankoverlast van eendenslachterij Tomassen Duck-To. Maar vervolgens is er ook gekeken naar de problemen op Tonselseveld en legt Hilbrand ook de schrijnende situatie van voormalig horecaondernemer Casper Meijbaum vast. Ermelo is overigens niet de enige gemeente die op deze manier wordt uitgelicht. Ook Almelo, Enschede, Moordrecht, Bloemendaal en Zaanstad komen aan bod tijdens de nieuwe reeks Opstandelingen. De eerste uitzending is op donderdag 4 juni om 20.30 uur. Ermelo is op 2 juli aan de beurt.