Alertheid is belangrijk

ERMELO - Vorige maand werden twee verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij woninginbraken, autodiefstallen en ramkraken in Ermelo en omstreken. In een dorp als Ermelo is de sfeer gemoedelijk en lijken inbraak en diefstal zaken die enkel op het nieuws voorbij komen. Toch kan het iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk dat iedereen alert is en blijft. Hoe meer burgers zich verantwoordelijk voelen voor wat er zich in de buurt afspeelt, des te veiliger.

Niet iedereen doet altijd zijn deur op slot, wanneer hij van huis gaat. Ook laten sommige mensen nog wel eens hun ramen open staan. Voor inbrekers is het vaak een koud kunstje om binnen te komen. Het is daarom raadzaam een goed slot te gebruiken en geen sleutel onder de mat te verstoppen. Plaats een schutting om de achtertuin en maak gebruik van verlichting in de tuin, zodat het om het huis niet al te donker is ’s nachts. Natuurlijk kan het aanschaffen van een goed alarm verstandig zijn. Tegenwoordig zijn er slimme deurbellen, waardoor een huiseigenaar altijd kan zien wie er voor de deur staat, ook wanneer er niet aangebeld is. Dieven slaan vooral graag toe in de vakantieperiode. Degenen die wat langer van huis weg zijn, kunnen het beste een goede vriend vragen om de gordijnen ’s morgens open te zetten en ’s avonds weer dicht te doen. De post moet niet als een stapel bij de deur blijven liggen en laptops, telefoons en andere kostbaarheden liggen beter uit het zicht. Tot slot kunnen huiseigenaren zich verzekeren tegen zaken als diefstal door middel van bijvoorbeeld een inboedelverzekering.

Bescherm de auto

De auto is een makkelijk doelwit voor dieven. En jaarlijks komen er maar al teveel autobezitters terug bij hun auto om erachter te komen dat deze opengebroken is of gewoon geheel verdwenen. Om de kans dat dit gebeurt te verkleinen, doen autobezitters er goed aan geen waardevolle spullen in de auto te laten, zeker niet in het zicht. De telefoon en navigatie kunnen beter niet achterblijven, want deze geven signalen af, waardoor een inbreker deze makkelijk kan traceren, ook al liggen ze in het handschoenenvakje. Daarnaast moet elk spoor dat zou kunnen duiden op het gebruik van gadgets natuurlijk worden uitgewist. Navigatiehouders kunnen beter opgeborgen worden, net zoals de kabels die anders misschien nog in de sigarettenaansteker zouden blijven zitten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat autobezitters de ramen van de auto’s gesloten moeten laten, wanneer ze de auto ergens achterlaten en dat ze de auto goed afsluiten. Ook kan het opzoeken van een bewaakte parkeerplaats wat meer veiligheid bieden. Ten slotte is de auto verzekeren tegen inbraak natuurlijk een verstandige stap. Dit valt namelijk niet onder de standaard WA-autoverzekering.