Rupsen veroorzaken flinke overlast

ERMELO - Na de extreem warme en droge zomer van vorig jaar met heel veel processierupsen, verwacht het Kennisplatform Eikenprocessierups dit jaar opnieuw flinke overlast. De rups zit in eikenbomen en zorgt van mei tot en met augustus voor (gezondheids)klachten bij inwoners. De gemeente Ermelo bestrijdt de rups op plekken waar veel mensen komen. ,,In het bos en op de heide bestrijden we de rups niet," aldus de gemeente.

Bossen en andere natuurgebieden zijn heel uitgestrekt. Er staan dan ook enorm veel eiken waar de eikenprocessierups in kan zitten. ,,Deze eiken zijn bijna onbereikbaar voor de machines die rupsen wegzuigen. Het bestrijden van de eikenprocessierups is in deze gebieden daardoor niet mogelijk," zo laat de voorlichter weten. Alleen op drukke plekken worden de bomen gemarkeerd met linten. Hierbij worden ald voorbeeld het Indianenbos en de Schaapskooi genoemd. ,,Maar let ook daar zelf goed op," aldus de medewerker van de gemeente Ermelo. ,,Kom niet te dicht in de buurt van eikenbomen, en ga er ook niet picknicken."

Gezondheidsklachten 

Je herkent de nesten van de rups aan dichte spinsels op de stam en bij grote takken. De rupsen zijn inmiddels uit hun eitjes. Tussen half mei en eind juni krijgen de rupsen brandharen die voor mens en dier erg irriterend zijn. Deze haren kunnen huiduitslag, zwellingen en geïrriteerde ogen veroorzaken.