Ermelo krijgt een mengvorm van Pieten

ERMELO – Mocht Sinterklaas in november naar Nederland komen, maar dat is nog niet zeker, dan zullen er in Ermelo authentieke én roetveegpieten bij zijn.

Het Sinterklaascomité, die het laatste decennium met ontzettend veel plezier de intocht in Ermelo organiseerde, heeft de afgelopen tijd veel vragen gekregen over de plannen voor een eventuele intocht dit jaar. ,,Uiteraard snappen wij dat dit vooral te maken heeft met algehele discussie over zwarte Piet en minder gaat over de vraag of de intocht überhaupt wel doorgaat ivm COVID-19,” legt de organisatie uit.

Ontwikkeling

Zowel het comité dat zich bezighoudt met de intocht als de organisatie achter Het Pakjeshuis zijn tot de conclusie gekomen dat er bij de mogelijke Sint-festiviteiten behalve zwarte Pieten ook roetveeg Pieten aanwezig zullen zijn. Passend bij de huidige ontwikkelingen. ,,Op deze manier denken wij bij te kunnen dragen aan de algemene discussie van dit moment,” aldus de organisatoren. Daarbij spreken beide organisaties de wens uit dat het vooral een fantastisch feest moet blijven voor de kinderen uit Ermelo en omstreken. Germa Greving, directeur van Het Pakjeshuis, is blij dat beide organisaties op één lijn zitten.

Stokje

Het organisatiecomité van de intocht zal nog één maal dit feest organiseren. Daarna dragen zij graag het stokje over aan nieuwe enthousiastelingen. ,,Daarbij willen we graag toevoegen dat wij de intocht een warm hart toedragen en bereid zijn alle medewerking te verlenen die nodig is voor een warme overdracht.” De groep benadrukt dat er nog geen opvolging klaarstaat. Een combinatie met Het Pakjeshuis zou een optie kunnen zijn. ,,Die samenwerking zien wij graag,” melden Jolanda Schuur en Germa Greving namens Het Pakjeshuis. ,,Maar de volledige organisatie kan er bij ons niet bij. Het is ook nog vroeg om hier definitieve besluiten over te nemen. Maar we willen hier natuurlijk een rol in spelen.”

Vergunning

Er is nog veel onzekerheid over de mogelijkheden om evenementen te organiseren. De draaiboeken liggen klaar en er zal na de zomervakantie meer duidelijkheid komen over de dan geldende maatregelen in verband met COVID-19. Dan zal ook moeten blijken of er vergunningen worden afgegeven. Tot die tijd genieten Sinterklaas en alle Pieten van de zon in Spanje.