Woorden van Minister Opstelten holle retoriek

ERMELO - Ik hoorde het Minister Opstelten vanmorgen op de radio zeggen: ,,Ze moeten met hun poten van de hulpverleners afblijven'. Ik kan er niets aan doen, maar zo'n uitspraak doet pathetisch aan. Als holle retoriek, want daarna heft hij het glas, doet een plas en alles blijft zoals het was!

Zeker wanneer je op de politiesite leest dat het zoals gewoonlijk met de jaarwisseling weer 'relatief rustig was'. De mobiele eenheid moest weliswaar regelmatig opdraven om de rust te herstellen; ook werden er wel 800 arrestaties verricht en werden er 8400 incidenten gemeld (stijging van 23% ten opzichte van 2012; werd op meerdere plaatsen brandweerlieden het werk onmogelijk gemaakt; was sprake van 108 incidenten van geweld tegen hulpverleners  (2012 : 81) en raakten een aantal politiemensen gewond. Toch spreekt korpschef Gerard Bouma van een 'sfeervolle jaarwisseling'. ,,Mede dankzij de politiemensen en hulpverleners was er in het algemeen geen sprake van grimmigheid. Maar: wederom werd geweld tegen hen gebruikt. Dat is onacceptabel!'', aldus Bouma.

Krom is recht

Bouma vindt dus dat het wel meevalt. Ook al bedraagt de vuurwerkschade dit jaar 9 miljoen euro. En ook al waren er maar liefst 10.000 politiemensen nodig op straat. En ondanks het feit dat het Meldpunt Vuurwerkoverlast.nl meer dan 80.000 klachten registreerde en er soms sprake was van 'explosief geweld'. Hoe rijmen we dit met een 'sfeervolle jaarwisseling'? Vinden we bovengenoemde cijfers echt normaal? Of hopen ze in Den Haag stiekem dat wij burgers deze prietpraat voor zoete koek zullen slikken?

Verstand

Zoals vaker wordt door politici veel wat krom is recht gepraat. Het grappige is dat deze psychologische aanpak werkt. Bestuurders krijgen zelfs les in het brengen van gerichte boodschappen. Gelukkig gaan steeds meer mensen weer zelf hun gezonde verstand gebruiken en geloven ze niet meer in dit soort praatjes voor de vaak. Het kabinet prakkizeert er niet over om het vuurwerkbeleid aan te passen omdat 'het nu eenmaal een traditie is'. En de verzekering dekt immers alle schade. Maar als vuurwerk gaat lijken op oorlog, wordt het dan niet tijd om een traditie op te heffen? Of is een dode, honderden gewonden en een vuurwerkschadepost van 9 miljoen euro niet genoeg en wordt dit gezien als nevenschade, tegenwoordig in de politiek graag met een mooi 'Nederlands' woord als 'collateral damage' aangeduid.

Rommel

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de immense vuurwerkrommel. Talloze acties om de rommel met elkaar op te ruimen zijn zinloos gebleken. De rotzooi blijft liggen waar het ligt want het ouderwetse fatsoen om je eigen straatje schoon te vegen is al lang vervlogen. En ook dat vinden we blijkbaar normaal met zijn allen toch!

Kortom, al die flinke, stoere woorden van de minister van Veiligheid en Justitie doen onecht aan, want na het heffen van zijn glas en zijn plas, wordt het eind dit jaar opnieuw zoals het was! Het is immers al 2 januari en het vuurwerk al weer bijna van de agenda. Welterusten beleidsmakers in Den Haag, slaap maar lekker verder in je warme bed.

Jeanne Dijkstra

Mail reacties naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.