WerkCentraal

Historische beelden vereeuwigd in een jaarboek

ERMELO - Een geslaagde crowdfund-actie! Maar liefst 112 donateurs zorgden er samen voor dat het benodigde geld bij elkaar kwam om een kleurrijk jaaroverzicht te kunnen drukken. ,,Het was een bijzonder jaar waarin veel is gebeurd," zegt journalist Natalie Overkamp. ,,We hebben geschiedenis geschreven. Niet 'we' als journalisten, maar de samenleving! Er zijn dingen gebeurd waar nog jaren over wordt gesproken." Daarom wilde Ermelo van NU een jaaroverzicht maken, gebundeld in een boek.

Maar een boek uitgeven kost veel geld en daarom startte Ermelo van NU een crowdfundcampagne. ,,En met succes," vertelt Overkamp blij. Dag in dag uit brengt Ermelo van NU het lokale nieuws. Artikelen over de dorpsbewoners, de nieuwe ondernemers, sport en politiek. ,,We schrijven meer dan 1000 artikelen per jaar, maken fotoreportages bij activiteiten, incidenten en evenementen. Dat laatste was in 2020 wat minder, maar er gebeurden wel bijzondere en ontroerende dingen. Het leverde unieke verhalen op, er waren hoogte- en dieptepunten. Zo'n bijzonder jaar gaat de archieven in, want 2020 is een uniek jaar. Met niet alleen een lokale politieke crisis, maar vooral de maatschappij ontwrichtende COVID-19. Een virus die diepe sporen in het dorp achterlaat." 

Tijdsbeeld

,,Ik ben enorm blij dat we dit tijdsbeeld kunnen publiceren. En dat dankzij al die donateurs," zegt de journalist vrolijk. Het was de eerste keer dat ze besloot het middel 'crowdfunding' in te zetten. ,,Dat is best spannend, maar het is ook heel leuk te merken dat mensen begrijpen hoe belangrijk het is en zo ook nog hun betrokkenheid tonen. Je weet dat er draagvlak voor is." Het boek Ermelo – Een bewogen jaar in beeld wordt een terugblik op 2020. Het wordt een full colour boek met zo'n 180 pagina's met bijna 400 foto's. ,,Het gaat over Ermelo en de Ermeloërs. Over mondkapjes en de anderhalve meter, maar ook over de opening van de Goede Herderschool, het vertrek van de burgemeester en de opening van nieuwe winkels." Nu zijn deze momenten nog vers, maar over enkele jaren is het een historisch document. ,,Digitaal nieuws past bij deze tijd, maar zo'n terugblik is gaaf om in handen te hebben. Dan is een boek heel waardevol," aldus de ondernemer. Mensen die niet meegedaan hebben met de crowdfundactie, maar wel een boek willen bestellen (€ 22,50) kunnen een mail sturen. ,,We reserveren dan een exemplaar," legt Overkamp uit. ,,We zijn bezig met de afronding en het drukklaar maken van het manuscript. Zodra het boek van de drukker komt, laten we het weten." Mailen kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.