‘Ze moeten nu echt KAPPEN NOU!’

ERMELO - Nero de Boer is boos. Vanwege het gedoe rond Corona, maar vooral ook omdat de Overheid er steeds maar voor kiest om de (kleine) ondernemers ‘dwars te zitten´. Daarom demonstreren er in heel Nederland zo’n 2000 kappers om te laten horen dat het genoeg is geweest: Kappen Nou!!

Ook Nero de Boer demonstreert. Hij is eigenaar van Nero Barbershop in Ermelo, Harderwijk en Gentlemen’s Barbershop in Amsterdam. Meedoen is voor hem vanzelfsprekend. Hij is open voor een kop koffie en thee, maar knipt uiteraard geen klanten. Door langs te komen helpt men een signaal af te geven. ,,Waarom mogen wij niet open? Zijn wij geen essentieel beroep, werken wij niet veilig? Beide vragen zijn te beantwoorden met ‘jawel’. Ik heb drie zaken en elf man personeel. Die moet ik betalen terwijl er geen inkomsten tegenover staan. Het kabinet kan wel steeds zeggen dat de ondernemer geholpen wordt, maar dat is niet zo. Het lijkt alsof de overheid ons steunt, maar kijk naar mij. We zijn in totaal zo’n zes maanden dicht geweest, hoe lang gaat dit nog zo door?’’ De Boer staat er niet bekend om dat hij zich keert tegen de overheid, maar nu is het ook voor hem genoeg. ,,Zeg niet dat ik geholpen wordt. We hebben inderdaad een deel compensatie gehad, maar ik heb daarvan de helft terug moeten betalen. Ik kom dus dik tekort en dan hoop ik dat de Belastingaanslag straks ook nog mee zal vallen.’’ De Boer is erg negatief over thuiskappers, want die bieden zich op social media volop aan. ,,Die hebben geen of nauwelijks kosten, maar ik moet wel m’n panden open houden, de huur en sociale lasten betalen. Ik kan natuurlijk ook geen extra prijsverhoging doorvoeren. Als ik vijf euro op de prijs zou doen, wordt dat door de klant niet geaccepteerd. En vijf euro is niet eens genoeg.’’ Mochten de kappers straks weer open gaan, dan zullen ze een deel van de vaste klanten missen. Die zijn immers ondertussen naar een ‘zwartkapper’ geweest.

Aandacht

Tijdens het landelijke corona-protest van de kappers willen de kappers aandacht vragen dat zij niet of onvoldoende worden gecompenseerd. Uiteraard doen ze dat binnen de daarvoor geldende coronaregels. De Kappersbrancheorganisatie ANKO is overigens niet betrokken bij de voorbereiding van de actie, maar vindt het wel een goede zaak dat er zoveel kappers van zich willen laten horen. De Boer: ,,Er waren ook collega’s die eigenlijk tegen de maatregelen in, de zaak wilden openen om te knippen, maar dat is niet verstandig. Daarmee verziek je het voor je zelf en de collega’s en bereik je vooral niet wat we willen.’’ Ook de ANKO heeft laten weten dit niet verstandig te vinden. Met de actie willen kappers aandacht vragen voor de financiële problemen in de branche. Zoals De Boer al aangaf is de coronasteun van de overheid. ,,Veel collega’s, en dat geldt ook voor mij, hebben door de vorige pandemie, al lange tijd geen inkomsten gehad omdat we niet konden knippen. Dat heeft ons veel geld gekost. En dan dit er weer overheen…. ‘’ Zo krijgen kleine zelfstandige thuiskappers nu alleen steun als ze geen partner met een maandinkomen van 1.500 euro of meer hebben. Ook zijn er grotere salons die de crisis maar moeilijk doorkomen, omdat de overheid niet alle misgelopen omzet vergoedt. Verder speelt mee dat kappers eerder tijdens de pandemie ook al lange tijd niet konden knippen. Dat heeft ze toen al veel geld gekost. Veel ondernemers lopen al op hun tandvlees en met de wetenschap dat de energie- en zorgkosten volgend jaar flink duurder wordt, ziet het er voor hen allerminst rooskleurig uit.

Gedemotiveerd

,,Nu is het zo dat we de overheidssteun per kwartaal moeten aanvragen,’’ vertelt De Boer. ,,Wij hebben een goede novembermaand gedraaid, maar dat gaat dan dus wel ten koste van het volgende kwartaal. In die maand hebben we, samen met ons personeel heel veel uren extra gemaakt. We begonnen ’s morgens om vijf uur en gingen door tot zo laat als we konden om maar zoveel mogelijk klanten tevreden te stellen. Want we wilden niet het risico lopen klanten kwijt te raken. Maar ik ben nu wel erg gefrustreerd en gedemotiveerd, want waar doe ik het nog voor?’’ Los van de frustratie over de ongelijke lock-down, maakt Nero de Boer zich vooral zorgen over de verdeeldheid in de samenleving. ,,De kloof wordt steeds groter en ik hoop dat de mensen nu niet alleen aan zichzelf denken maar vooral aan de ander. We zijn immers met elkaar van elkaar afhankelijk en moeten het samen doen.’’ Hoewel de kappers vandaag besloten hebben om te demonstreren, geldt dit natuurlijk voor alle ondernemers die last hebben van de coronamaatregelen.