ESBE Sportprijzen uit Ermelo graveert medailles EK Atletiek 2025

‘Graveren op locatie doen we niet zo heel vaak’
ERMELO – Dirk-Klaas Barwegen en Marjan Simon van ESBE Sportprijzen uit Ermelo zijn er eigenlijk nog een beetje beduusd van. Zij mochten namelijk alle gouden, zilveren en bronzen medailles graveren die waren gewonnen bij het EK Atletiek in Apeldoorn, en dat waren er zo’n honderddertig!
Hoe kom je nu als Ermelose ondernemer op het EK in Apeldoorn? ,,Vier jaar geleden vroeg Athlos, waar we altijd de prijzen voor maken, of we op locatie de medailles wilden graveren tijdens de NK Masters. Dat hebben we toen gedaan, al had ik nooit eerder mobiel gegraveerd,’’ vertelt Dirk-Klaas Barwegen. Vorig jaar november werd er weer contact opgenomen met de vraag of ze in februari 2025 weer op locatie wilden graveren, nu bij de NK Masters in het Omnisport in Apeldoorn. Daar hoefden ze eigenlijk niet lang over na te denken, al moest het natuurlijk wel passen in hun planning. Marjan Simon: ,,Terwijl we daar waren, werd ons gevraagd of we ook wilden graveren tijdens het Europees Kampioenschap in maart. Enige tijd later werden we gebeld door de Atletiek Unie en we hebben natuurlijk ‘ja’ gezegd. Daar hoefden we niet zo lang over na te denken.’’ En dus gingen de ondernemers op donderdag 6 maart, zaterdag 8 en zondag 9 maart met hun mobiele graveermachine richting Apeldoorn.
Elf medailles
Nederland was erg succesvol tijdens dit Europees Kampioenschap in Apeldoorn: negen gouden en twee zilveren medailles. De ondernemers uit Ermelo hadden hun werkplek in de catacomben en mochten natuurlijk niet in het sportcentrum zelf komen. Simon: ,,Maar, omdat beneden ook de warming-upruimte was, hebben we wel veel atleten voorbij zien komen. Lieke Klaver, maar ook toernooidirecteur Daphne Schippers en nog veel meer. Wat een energie straalt daarvan uit en wat een happening!’’ Voor Marjan Simon was toch wel het hoogtepunt dat zij de gegraveerde gouden medailles bij de gemengde estafetteploeg mocht omhangen. In de catacomben, dat wel, maar dat maakt natuurlijk niet uit. ,,Ik vergeet dat nooit meer, zo bijzonder. Mocht ik de gouden medaille omhangen bij Femke Bol! Dat staat echt in m’n geheugen gegrift.’’ Ze kan er haast niet over uit, wat een belevenis. Naast Bol mocht ze natuurlijk ook de medailles omhangen bij de rest van de gemengde estafetteploeg: Eveline Saalberg, Tony van Diepen en Nick Smidt.
Vrijwilligers
De Ermeloërs zijn enkele dagen na het EK nog onder de indruk. Zoveel vrijwilligers, wel 650 en alles loopt door elkaar en toch loopt het op rolletjes. Ze leggen nog eens uit hoe de prijsuitreiking verloopt. Eerst krijgen de atleten tijdens de ceremonie een niet gegraveerde medaille omgehangen, dan heeft Dirk-Klaas de tijd om de medaille te graveren en te voorzien van het onderdeel, de tijd en het land. Daarna worden deze gegraveerde medailles in de catacomben bij de atleten omgehangen. Ze hadden van te voren wel strikte regels meegekregen, zo mochten ze niet met de atleten spreken en niet op de banen komen. ,,Maar, dat we er wel bij geweest zijn, dat is zo tof,’’ lacht Simon. Een belevenis die niet zo gauw overtroffen zal worden, denkt ze.
- Details
- Geschreven door Gert Hofsink
- Categorie: ondernemend
- Gepubliceerd: 11 maart 2025