25 jaar Peacock’s in vier kernwoorden

ERMELO – Restaurant Grand Café Peacock’s in Ermelo bestaat 25 jaar. Reden voor een feestje want het is niet vanzelfsprekend dat een horecazaak zo lang met dezelfde eigenaren bestaat . Xander en Daniëlle Wagenaar doen dat wel, maar vinden het ook wel bijzonder. We lopen de 25 jaar door in vier kernwoorden.

Maaltijdbezorging

Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde levensduur van een bedrijf zo’n twaalf jaar is. Echter van een horecabedrijf is dat ‘maar’ tussen de vijf en zeven jaar. ,,Dat wij het zolang volhouden komt omdat we het vooral leuk vinden,’’ vertelt Wagenaar op het terras van zijn bedrijf aan de Stationsstraat. ,,Natuurlijk zijn er mindere periodes, neem de Coronacrisis, maar we gingen niet bij de pakken neerzitten. We wilden ook het personeel aan de gang houden, want je moest ze toch betalen. En het was voor hen ook beter om wat werk te hebben.’’ Peacock’s bezorgde al eerder maaltijden, Peacock’s at home, maar dit concept werd uitgebreid. We zijn er mee begonnen toen de keuken van serviceflat De Croonenburg werd gesloten. Men kreeg van die voorgekookte maaltijden en zochten naar wat anders. Wij zijn er toen op ingesprongen en begonnen verse maaltijden te bereiden en te bezorgen. Eerst nog in de keuken van de flat, later vanuit ons bedrijf. ,,In Coronatijd kwamen steeds meer vragen om maaltijden vers thuis te bezorgen en dat doen we nog steeds. Mensen hebben toch liever een verse maaltijd, die warm wordt geserveerd in plaats van het zelf te moeten opwarmen in de magnetron. Daar zijn we dus goed in, we bezorgen dan ook zevendagen per week, het hele jaar rond, zelfs met Kerst en andere feestdagen. Die mensen zaten indertijd echt in nood, en dan wil je helpen. En nu is dit echt een bedrijfsonderdeel, terwijl dit helemaal niet de bedoeling was.’’

Sociaal ondernemen

Xander en Daniëlle Wagenaar zijn sociale ondernemers. ,,Dat heb ik wel van huis uit meegekregen, mijn ouders werkten in de zorg,’’ vertelt Wagenaar. ,,Iets doen voor een ander, is voor ons een soort vanzelfsprekendheid, niet meer dan logisch.’’ Ze werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en hebben langere tijd met jongens van het Emaus College in hun bedrijf opgeleid. Daarvoor ontvingen ze zelfs een Duurzaamheidscertificaat voor hun duurzaam personeelsbeleid. Ook nu nog werken ze samen met ’s Heeren Loo, ze betrekken hun brood van de Oude School. ,,We hebben het niet altijd makkelijk gehad, hoor. Neem de Coronacrisis, dat was zwaar, maar ook de financiële crisis hebben we meegemaakt. Ook heel slecht gehad, maar toch doorheen gekomen.’’

Duurzaamheid

Het duurzame uit zich ook in de samenwerking met MADE BLUE, een organisatie die zorgt voor schoon drinkwater in de Derde Wereldlanden. Het concept MADE BLUE is gebaseerd op het principe ‘water voor water’ en voor elke geserveerde fles van 0,7 liter wordt er 700 liter schoon drinkwater gerealiseerd. Om dat te kunnen garanderen doneert Peacock’s voor elke geserveerde fles een bedrag aan MADE BLUE. De organisatie levert hoge kwaliteit tafelwater aan horecagelegenheden. Het water is gefilterd, gekoeld of gecarboniseerd en afkomstig van dezelfde waterbronnen als de meeste bekende watermerken. ,,We zijn al vanaf 2018 aangesloten bij MADE BLUE en ontvingen toevallig van de week een bedankcertificaat waarbij werd aangegeven dat wij al 13.500.000 liter drinkwater hebben gedoneerd aan ontwikkelingslanden. Daarbij werkt dit ook door naar CO2 uitstoot en worden er minder bomen gekapt. En, minder glas in de glasbak. Hun brood betrekken ze van de Oude School. ,,Ze komen twee keer per week brood leveren en we bakken dit zelf af.’’ De kapjes en restjes worden niet weggegooid, maar bijvoorbeeld gebruikt voor eigengemaakt paneermeel. ,,En dat verse, dat proef je,’’ aldus de horeca-ondernemer. ,,Ambachtelijkheid staat hoog in ons vaandel. Zo maken we de meeste dingen zelf. We trekken zelf basisjus van kalfsbotten, die staan drie dagen op het gas in een pan met een uitje, worteltje, prei en kruiden. Die jus de veau is dan weer de basis voor onze sauzen. Door deze manier van werken hebben we veel minder afval.’’ De ondernemers proberen trouwens hun producten zo bewust mogelijk uit deze regio te halen. ,,Ja, en eerlijk gezegd, ze komen dan ook af en toe hier natuurlijk weer een keer eten en zo is het wel een win-win-situatie.’’

Leerbedrijf

Als jochie van veertien werkte Xander Wagenaar al bij Cocky Andreae in zijn snackbar Onder de Linde, ging daarna naar Twinns. Maar na vijf jaar had hij het daar wel gezien: ,, Je wordt wat ouder en als je niet oppast ga je niet heel gezond met jezelf en je lijf om. Dat wilde ik wel voor zijn omdat ik me toen al realiseerde dat ik zo niet heel oud zou worden. Dat is een van de redenen om dit te gaan doen.’’ De ondernemers hebben altijd wel mensen in dienst via een Leerroute. ,,We zijn een Leerbedrijf; we lijden jaarlijks twee tot drie mensen op, zowel in keuken als in bediening. Nu hebben we ook weer twee mensen in de keuken lopen. Dat is misschien ook wel de reden dat we eigenlijk nooit personeelstekorten hebben.’’ Veel leerlingen blijven òf hangen óf komen later weer bij Peacock’s terug. ,,Soms bellen mensen me op die hier vijftien jaar geleden werkten en vragen of we nog een plekje voor ze hebben. Dan doe je het blijkbaar toch wel goed.’’

Actie

Daniëlle en Xander Wagenaar bieden alle gasten van Peacock’s een aantal speciale acties en kortingen vanwege het 25 jarig jubileum. Elke maand stellen zij een nieuw drie-gangenmenu samen voor € 25,00. Daarnaast krijgen gasten 25% korting op alle hoofdgerechten van de reguliere k aart en op alle lunchgerechten van de lunchkaart. Voor meer informatie: www.peacocksrestaurant.nl