Bakkerij Schuld neem Van Dongen over

‘Bundeling van krachten door samenwerking’
ERMELO/OLDEBOEK – Nadat eind november 2024 Bakkerij Schuld uit Oldenbroek de failliete bakkerij Van Looijengoed overnam, heeft het ook Luxe Bakkerij van Dongen aan haar assortiment toegevoegd. Een ‘bundeling van krachten in strategische samenwerking’, heet het.
De twee ambachtelijke bakkersbedrijven slaan de handen ineen om hun klanten nóg beter van dienst te kunnen zijn en te zorgen voor hoogwaardige en lekkere bakkersproducten, nu en in de toekomst. Zo omschrijft het bedrijf dit in een persbericht. ,,In eerste instantie is het een samenwerking, maar uiteindelijk zal het een overname worden,’’ vertelt Jan-Aart Schuld. ,,De productielocatie van VanDongen in Nunspeet wordt stilgelegd en er is geen mogelijkheid voor een nieuwe bakkerij. Zodoende kwam ik met Van Dongen in gesprek, kunnen we wellicht iets voor elkaar betekenen?’’ Het kwam er kort op neer dat Schuld de productie in stappen zou gaan overnemen, maar al snel werd het de gehele productie. ,,Van Dongen is een goed bekend staand merk en dat blijven we in eerste instantie voortzetten,’’ legt Schuld uit. ,,De producten zijn over het algemeen van gelijkwaardige hoge kwaliteit en op termijn gaan we de sterke merken samenvoegen.’’ Bakkerij Schuld had al, vooruitkijkend naar de toekomst, een nieuwe, grote bakkerij opgezet, die energieneutraal is, duurzaam en waar ambachtelijk gebakken kan worden. ,,En dan komt nu deze samenwerking voorbij en gaan we daar vol op inzetten,’’ aldus Schuld. ,,We gaan dit wel subtiel doen, we gaan mooi inschuiven van de een naar de ander. We willen ook de naam Van Dongen vooralsnog blijven gebruiken.’’
Groot
Bakkerij Schuld had als doelstelling om voor 2030 de grootste bakker van de Noord Veluwe te worden. Dat is door de overname van Harrie van Looijengoed en de samenwerking met Bakkerij van Dongen, al in één jaar gerealiseerd. ,,Maar, we kunnen het aan,’’ zegt Schuld vol vertrouwen. Het bedrijf bestaat straks uit 240 arbeidsplaatsen, maar alles wat gezond is blijft bestaan. Dus ook alle functies, die zullen we hard nodig hebben. En de eventuele overlapfuncties gaan we naar kijken en eventueel mee schuiven. En als er personeel is die niet mee wil, gaan ze serieus mee in overleg om te bekijken of we die eventueel ergens anders kunnen onderbrengen. Uiteraard in overleg.’’ Ruben van Dongen, Directeur van Bakkerij van Dongen voegt hier aan toe: ,,Het besluit om niet zelfstandig door te gaan was moeilijk, maar we zijn blij dat onze medewerkers en klanten in goede handen zijn. Bakkerij Schuld deelt onze waarden en passie voor het bakkersvak.''
Geschiedenis
Bakkerij Schuld bestaat in 2016 140 jaar en Bakkerij Van Dongen als zo’n zeventig jaar. Jan-Aart Schuld: ,,Ik ben de vijfde generatie, dus we zijn niet zomaar een eendagsvlieg. We hebben een geschiedenis waar we trots op kunnen zijn. En dat heeft Van Dongen natuurlijk ook. Samen hebben we 210 jaar ervaring!’’
- Details
- Geschreven door Gert Hofsink
- Categorie: ondernemend
- Gepubliceerd: 22 mei 2025