Ondernemers geven visitekaartje af

ERMELO – Het had niks met een NVM Open Huizendag of met de Burendag te maken, maar het compleet gerestaureerde huis aan de Ericalaan 60 opende vandaag haar deuren. Een bijzonder visitekaartje voor de bedrijven die het huis van Cor van Winkoop en Emmelieke Poolen compleet opnieuw opbouwden.

,,Wij kregen van Cor de vrije hand," vertelt Gerco Jansen van Jansen Elektro&Beveiliging. ,,Hij zei: 'Doe alsof het huis van jezelf is." Het was geen haastklus. Maar alle vakmensen deden er alles aan om er wat moois van te maken. ,,Daar hoorde goed overleg bij," aldus Jansen. ,,Anders verpest je andermans werk weer." Voor de elektrotechnicus was het de uitdaging om alle leidingen geheel weggewerkt te krijgen. ,,Omdat de kap zichtbaar bleef, moest de bedrading over het dak en onder het riet." De voorgevel van het pand dat dateert uit1947 is blijven staan. ,,Dat is ook belangrijk vanwege de 6%BTW regeling," vertelt Stief van Panhuis van het gelijknamige aannemersbedrijf. ,,Zo is het herbouw in plaats van nieuwbouw. ,,Een leuke klus."

Open Dag

Ruim honderd nieuwsgierigen en belangstellenden nemen vandaag een kijkje. ,,Regelmatig stopten mensen als we hier bezig waren," vertelt Jan van Panhuis. ,,Het is natuurlijk een super compliment dat we Cor en Emmeliekes huis mochten gebruiken voor deze Open Dag," aldus Roel Oosterhoff die samen met zijn compagnon Arjen Poolen het installatiebedrijf runt. ,,Het is leuk om gezamenlijk aan zo'n lokaal project te werken. Zakelijk zijn we bijna allemaal buren. En Cor wist wat voor vlees hij in de kuip had," vertelt Oosterhoff lachend.

Terug naar tekentafel

De kapconstructie van het huis is grotendeels van eiken. In de woonkamer zijn de pen-en- gatverbindingen mooi zichtbaar. Aan de straatkant zijn de authentieke ramen gehandhaafd. Verder is het vrijwel nieuw. Hoewel het huis geen monumentenstatus had, legde de welstandscommissie de lat hoog. Architect Michiel Blokker is dan ook menigmaal teruggestuurd naar de tekentafel. Ruim twee jaar geleden kon iedereen aan de slag. Nu is het klaar. Tijdens het maken van de foto met de mannen wil Emmelieke nog wat opbiechten: ,,We hebben het bad al een keer geprobeerd. Om te controleren of het werkte, moesten we het vol laten lopen. Toen dat klaar was, hebben we besloten er dan ook maar in te gaan." Ze is trots op het huis en geniet van de belangstelling. Ook promoot ze graag de bedrijven die meegewerkt hebben. ,,De schitterende keuken van Leo van der Velden bijvoorbeeld. Of de prachtige radiator, geheel in stijl die Roel Oosterhoff voor ons heeft geregeld." Ook de Vakschilders hebben meegewerkt aan dit project. Toch heeft deze dag ook een andere zijde. ,,Vanmorgen kregen we het bericht dat onze stukadoor Rob Hoffman(47) overleden is. Hij werkte bij Stuckadoorsbedrijf Schuit en heeft het prachtige boeren stuckwerk aangebracht," vertelt Emmelieke Poolen. ,,Ter nagedachtenis hebben we een kaarsje aangestoken."
Volgende maand trouwen Emmelieke Poolen en Cor van Winkoop. ,,We hebben nog een paar weken om het huis in te richten. Daarna kunnen we erin," aldus de trotse eigenaresse van Ericalaan 60.