Van Bruggen deelt zijn opinie met Asscher

ERMELO/ DEN HAAG – Henk van Bruggen, eigenaar van De Zaak van Ermelo was dinsdag te gast bij het Ministerie van SZW. Minister Lodewijk Asscher sprak daar met deelnemers aan de sectorplannen om hun ervaringen te horen. De bijeenkomst, die in het teken stond van de ruim 600 miljoen die de regering en sociale partners beschikbaar hebben gesteld om te werken aan onder meer ‘Duurzame inzetbaarheid’ en het realiseren van instroom van werklozen, gaf veel ruimte voor interactie met de zaal.

Het ging om de zo genoemde sectorplannen. Doel van de bijeenkomst was een divers beeld te krijgen van de ervaringen van de eindgebruiker. Naast minister Asscher, Ton Heerts (voorzitter FNV) en Michael van Straalen (voorzitter MKB) waren ook beleidsmedewerkers van het Ministerie aanwezig die benieuwd waren naar praktijkervaringen. ,,Het ging vooral om voorbeelden die een relatie hadden met het opscholen van zittende medewerkers,” vertelt Van Bruggen, die dagelijks werkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Ik heb vooral aandacht gevraagd voor mensen die aan de zijlijn staan en nog lang niet toe zijn aan scholing. Zij moeten eerst weer in een arbeidsomgeving al dan niet opnieuw of voor het eerst werknemersvaardigheden leren en werkritme opdoen.”

Mismatch

Van Bruggen noemt het een mismatch op de arbeidsmarkt. ,,Vacatures zijn veelal op MBO plus en hoger niveau. Er zijn echter heel veel mensen met een uitkering die lager opgeleid zijn. Voor hen zijn er weinig passende vacatures.” Hij startte ruim twee jaar geleden het leerwerkbedrijf 'De Zaak van Ermelo'. Naast de winkel, gevestigd in het voormalige pand van Albert Heijn, heeft het bedrijf een werkplaats. Van Bruggen: ,,Re-integratie in Nederland is grotendeels mislukt omdat we maar blijven proberen om ook deze mensen te matchen met de verkeerde vacatures. In mijn bescheiden opinie moeten we vooral proberen nieuwe werkgelegenheid te realiseren aan de onderkant van de arbeidsmarkt, wat niet verdringend is. Daar zijn echter maar heel weinig instanties en bedrijven mee bezig.”

Gas

De kringloopwinkel De Zaak is daar een voorbeeld van. Toch wil de Ermelose ondernemer het daar niet bij laten. ,,We hopen op korte termijn meerdere nieuwe bedrijfjes, sociale ondernemingen, op te kunnen zetten voor deze doelgroepen.” Van Bruggen kreeg tijdens de bijeenkomst in Den Haag niet of nauwelijks reactie op zijn oproep voor succesvolle voorbeelden. ,,Dat inspireert mij juist om nog een beetje meer gas te geven en ervoor te zorgen dat er wel sprekende, succesvolle voorbeelden komen. Misschien dat er dan iets in beweging komt.”