Authentieke producten van vroeger

ERMELO – En weer is er een nieuwe winkel geland in De Verbinding. Vrijdag 15 mei opent Alexanderhoeve. Een speciaalzaak met kaas en noten, gerund door de zeer ervaren Alle Marten Petersen. Een aanvulling voor de collega-ondernemers maar zeker ook voor de Ermelose bevolking.

Alexanderhoeve is een franchise-organisatie die zicht richt op kaas en noten. Er zijn nu al zo’n twintig winkels die overwegend in het Westen van het land zitten. Volgende week is de eerste Alexanderhoeve in deze regio. Alle Marten Petersen gaat de winkel beheren. Hij is van oudsher een Ermeloër, woont al jaren in Putten en is al een jaar of vijftien kaasboer. Hij heeft de kneepjes van het vak geleerd van zijn vader, die als poelier op de markt stond. Voor Petersen staat de klant centraal, naast zijn product natuurlijk. ,,Het mooiste vind ik als een klant vraagt om bijvoorbeeld een lekker stuk Italiaans kaas en ik hem kan adviseren welke wijn hij er goed bij kan drinken. Dat is het leuke van het vak.’’ Petersen ontmoette de directie van de Alexanderhoeve anderhalf jaar geleden en ze gingen met elkaar in zee.Na vijftien jaar kaasboer te zijn geweest in Harderwijk, wilde hij weer eens wat anders. Eerst heeft Petersen een jaartje de Alexanderhoeve in Hilversum gerund, vanaf nu in Ermelo.

Korte lijntjes

Een no-nonsense organisatie, korte lijntjes en direct inspelen op wat de klant vraagt. Dat is het concept van Alexanderhoeve. De Alexanderhoeve ligt in Woerden aan de oever van de Oude Rijn. Hier is de basis van het bedrijf ontstaan. Theo van Dijk is Franchisegever, zoals hij zichzelf noemt. ,,We hebben dit pand in Ermelo al anderhalf jaar geleden gepacht. We wilden namelijk hier op deze plek zitten. De locatie trok ons en het voordeel is dat er een grote parkeerplaats voor de deur ligt, met gratis parkeren. Het is een nieuw stuk winkelgebied op een oud stuk Ermelo.’’ Daar heeft Van Dijk gelijk aan. Hij houdt van het authentieke, zoals Alexanderhoeve van het originele, authentieke product houdt. ,,We leveren kaas zoals die vroeger door de boeren werd gemaakt. In authentieke kuipen in handgewassen katoenen doeken. Gemaakt door de boerin zelf, dus echt handwerk. We hebben een groot assortiment Noord-Hollandse kazen die in onze eigen pakhuizen liggen te rijpen.’’ Dat is ook wat Alexanderhoeve met de winkel wil uitstralen: toegankelijkheid met authentieke producten. Het gaat om de beleving van de klant maar met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Franse kazen

Naast Nederlandse kazen levert Alexanderhoeve ook zelf geïmporteerde Franse kazen. Van Dijk: ,,We gaan een paar keer per maand naar de versmarkt Rungis in Parijs, (de grootste versmarkt ter wereld, waar veel topzaken hun verswaren halen, GH). We zoeken daar zelf de mooiste speciale kazen uit. Als we ze gekocht hebben liggen ze binnen twee dagen in Woerden en de week daarop in de winkels.’’ Klanten mogen zelfs hun eigen verlanglijstje met kazen doorgeven, dan zorgen de inkopers van Alexanderhoeve dat de kazen anderhalve week later geleverd worden. Er is ongetwijfeld ook in Ermelo behoefte aan een speciaalzaak in kaas en noten. En het is een mooie aanvulling op het productassortiment binnen De Verbinding.

Openingsactie

Woensdagavond 13 mei is er een besloten openingsfeest, maar vanaf vrijdag 15 mei zal de winkel voor het publiek geopend zijn. Dagelijks is Alexanderhoeve geopend van 8.00 tot 18.00 uur, op zaterdag tot 17.00 uur. Er is voor klanten tot 24 mei een actie waarbij de klant bij besteding van 5 euro zes gratis eieren krijgt. ,, Niet zomaar eieren, maar eieren van blije kippen, de zogenoemde vrije uitloopkippen,’’ zegt Van Dijk lachend.