Leerlingen helpen leerlingen

ERMELO – Vandaag werd de samenwerking tussen Groevenbike en Vliek Tweewielers bezegeld door de overhandiging van een bord. Afdelingsdirecteur Tanja Huisman nam het bord met veel plezier in ontvangst. ,,We gaan samenwerken dus het is geen sponsoring,’’ legde ze uit.

Huisman: ,,We werken met verschillende fietsenmakers samen om leerlingen stageplekken te kunnen bieden. Leuk dat Vliek in het kader van hun 80-jarig jubileum de samenwerking een ander tintje willen geven.’’ De leerlingen moeten in het kader van techniek een ‘proeve van bekwaamheid’ afleggen wat betekent dat ze de basale fietsreparaties moeten kunnen. ,,Dat ligt dan vooral op het gebied van banden plakken, verlichting, kettingreparatie, wielen en remblokjes vervangen en het hanteren van gereedschappen zodat met name de kleine gebreken direct gerepareerd kunnen worden,’’ vertelt techniekdocent en beheerder van de werkplaats Erik Meihuizen. Vanaf 2011 werkt de afdeling Techniek met Groevenbike, een fietswerkplaats. Als leerlingen een mankement aan hun fiets hebben, kunnen ze die aanmelden en wordt deze door de leerlingen van de VMBO gerepareerd. Vliek: ,,De leerlingen kunnen elke maandag bij ons een fiets halen die gerepareerd moet worden en die brengen ze dan vrijdag gerepareerd weer terug.’’ Meihuizen: ,,We proberen zoveel mogelijk de praktijk na te bootsen, dus dat betekent ook dat er gekeken gaat worden hoe de fiets terugkomt en het contact met Vliek. Dit zal dus ook beoordeelt moeten worden.’’ Berend Vliek en Klaas van de Deure van de genoemde fietsenzaak glunderden toen ze hoorden dat zij de leerlingen blijkbaar moeten beoordelen. Van de Deure vroeg zich lachend af wat er dan gebeurt als zij een negatieve beoordeling geven. ,,Dan doen de leerlingen het opnieuw, net zolang tot het wel goed is.’’ legt Meihuizen uit. Vliek Tweewielers biedt naast een reparatiefiets ook vijf leenfietsen aan.

Fietsexamen

De afdeling Groen was vroeger het landbouwonderwijs. ,,We hebben nu meerdere onderdelen die onder het groepsprogramma Groen vallen,’’ vertelt techniekdocent Stef Wennekes. ,,We bieden les in voeding, techniek, dierverzorging, bloemschikken en economie aan. Het mooie van het praktijkleren is dat we dit ook kunnen inzetten voor de school. Aan het begin van de winter is er altijd een fietscontrole voor de brugklassers, een wintercheck.’’ Kleinere gebreken worden dan direct gerepareerd en bij grotere reparaties krijgen de leerlingen advies. ,,Geen enkele leerling hoeft z’n dus de ouders te bellen dat de fiets kapot is, of een lekke band heeft,’’ vervolgt Wennekes. ,,De fiets kan hier gerepareerd worden en als het nodig is krijgt de leerling een leenfiets mee.’’ De afdelingsdirecteur vult aan: ,,Het fietsgebeuren wordt ook een onderdeel van het VMBO-examen, dit is nu nog in ontwikkeling, maar gaat wel verder dan wat de leerlingen tot op heden gewend zijn. We zullen ze ook elektrische fietsen moeten leren repareren, dus daar over moeten we nog met de fietsenzaken in overleg.’’ ‘Wennekes: ,,Daarom is de samenwerking met Vliek en de andere fietsenzaken zo belangrijk. De leerlingen horen van de vakman hoe die naar hun werk kijkt.’’