CME: Stop met fietsen in voetgangersgebied

ERMELO - In een brief aan burgemeester Baars heeft het Centrummanagement Ermelo aandacht gevraagd voor de gevaarlijke situatie die ontstaat doordat fietsers en scooters door het voetgangersgebied in de Stationsstraat razen. Zij worden niet alleen als hinderlijk en gevaarlijk ervaren, maar bovenal ontsieren ze het winkelgebied, zo stelt het CME in de brief.

“Wij hebben zelf de proef op de som genomen door op een woensdagmiddag een half uur fietsers en scooters te tellen. Helaas moeten wij constateren dat de signalen die wij van ondernemers krijgen kloppen met de realiteit. Fietsers en scooters zijn in de straat eerder regel dan uitzondering. Tijdens onze eigen inventarisatie viel nog iets anders op. Ondanks het feit dat de venstertijden verkeer in de straat tot 11:00 toestaat, rijdt er ook op de rest van de dag veel gemotoriseerd verkeer door de straat. Bestelbusjes, voorraadleveranciers en zelfs gewone personenauto’s rijden de straat (ver) na 11:00 in. Wij telden in een half uur tijd vijf voertuigen die in alle redelijkheid niets te zoeken hebben in het voetgangersgebied. U kunt zich voorstellen dat ook dit verkeer het winkelgebied geen goed doet,” aldus CentrumManager Joost Blijie.

Verbodsborden

Het gaat hier om het wandelgebied waar bezoekers ongestoord zouden moeten kunnen genieten van het winkelaanbod en zorgeloos kunnen slenteren van de ene winkel naar de andere. ,,Daar horen langsrazende fietsers en scooters wat ons betreft niet bij, laat staan auto’s, busjes of vrachtwagens." Het CentrumManagament verwijst naar de Algemeen Plaatselijke Verordening in dit gebied die verkeer na 11 uur simpelweg niet toestaat. De verbodsborden staan keurig aan weerzijden van de straat. Er wordt echter niet of nauwelijks gehandhaafd. Sinds het vertrek van Evert Aarsen, de BOA die in november met pensioen ging, is er nauwelijks nog controle. Wel heeft de gemeente een overeenkomst gemaakt met de handhavers van Harderwijk. In het centrum merkt men daar nauwelijks iets van. Wat betreft het gemotoriseerde verkeer wil het CME zelfs de suggestie doen om palen in het wegdek te plaatsen die na 11:00 omhoog gaan zodat de straat voor gemotoriseerd verkeer niet meer begaanbaar is.

Economisch vitaal

Maar het CME legt niet alleen de verantwoordelijkheid bij de gemeente. Ook de eigen ondernemers kunnen de problematiek verminderen. “Wij zullen op onze beurt ondernemers informeren over de gebruikte venstertijden zodat zij dat weer aan hun leveranciers kenbaar kunnen maken. Op die manier houden we met z’n allen Ermelo gezellig, aantrekkelijk en economisch vitaal.” Er is nog geen reactie van de gemeente op de brief.