Strand Horst als recreatieve ontwikkellocatie

ERMELO – Vanavond kijkt de politiek van Ermelo naar het nieuwe bestemmingsplan voor Strand Horst en vastgoedondernemer Bert van den Brink wil hier graag over meedenken. Wat hem betreft wordt dit een plaats waar mensen het hele jaar kunnen recreëren. ,,Er ligt een brief aan het college met daarin een procesvoorstel voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor strand Horst.'' zegt Stefan Dirksen van Van den Brink Onroerend Goed.

,,Om ons plan te kunnen verwezenlijken, moet dit worden opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Wij hebben baat bij voortvarendheid.” De Ermelose vastgoedman Bert van den Brink is op constructieve wijze in gesprek met de ambtelijke projectleider en de betreffende wethouder. Maar nu met name het CDA Ermelo inzet op een groot strand op Horst, wil Van den Brink graag zijn ideeën ventileren. ,,Ik heb heel veel positieve reacties gekregen,” zegt hij. De Ermeloër realiseert zich dat zijn plannen voor sommigen te vooruitstrevend zijn. ,,Misschien willen ze liever een groot strand met kleinschalige horeca. Maar dat is economisch niet haalbaar. Hier moeten ondernemers straks de kost kunnen verdienen, en niet alleen tijdens de zonnige dagen van het jaar.”

Werkgelegenheid

De gemeenteraad heeft al eerder een visiekaart voor strand Horst vastgesteld. Dat was in november 2013. In die visiekaart werd het nu braakliggende terrein naast de veerpont aangewezen als een ‘recreatieve ontwikkellocatie’ en een ‘zoekzone evenemententerrein’. ,,In andere besprekingen is gebleken dat er veel belang wordt gehecht aan meer strand,” vertelt Dirksen. ,,Ook in onze plannen is het strand een belangrijk onderdeel.” De verbeelding van Van den Brink geeft een impressie van hoe hij de ontwikkeling op dit deel van strand Horst ziet. ,,Strand Horst wordt een plaats waar mensen het gehele jaar door kunnen recreëren in een aantrekkelijke omgeving. Er staat niet één functie centraal, maar er is juist een veelheid aan recreatieve functies, zoals een hotel, restaurants, café’s, congres- en zalencentrum, wellness, etc. Niet onbelangrijk, deze ontwikkeling kan een impuls geven aan de werkgelegenheid in de Ermelose recreatieve sector.”

Kernelementen

Bert van den Brink legt graag uit hoe hij de toekomst voor strand Horst ziet. ,,We willen graag investeren in iets moois.” Zijn impressie kent een aantal kernelementen. Aan de rechterkant is de bebouwing geconcentreerd rond een binnenhaven voor sloepen. Dit deel wordt, als het aan Van den Brink ligt, een verblijfsgebied met een hoogwaardige uitstraling. ,,De architectuur is afwisselend maar samenhangend, net zoals de recreatiemogelijkheden in het gebied. Hier kunnen bezoekers genieten op het terras, eten, overnachten, een congres bezoeken, maar ook een feest geven.” Het hotel in de tekening is tevens een landmark, waardoor al van verre te zien is: daar is strand Horst.
In het midden en aan de linkerkant bevinden zich het strand met een slechtweer-accommodatie. Het strand is voor iedereen toegankelijk. ,,Mensen moeten hun eigen picknickmand mee kunnen nemen, maar ook kunnen consumeren bij de horeca.” In de slechtweer-accommodatie vinden het hele jaar door activiteiten van uiteenlopende aard plaats, waarbij ook het strand kan worden betrokken of zelfs de stranden in de richting van Nulde. ,,Niet alleen op zonnige dagen, maar 365 dagen per jaar kan men hier terecht voor evenementen op het gebied van sport en cultuur.”

Positieve reacties

Vanmorgen stond deze schets in De Stentor en de vastgoedondernemer kreeg direct reacties op zijn plan. ,,Martin Slager, architect schreef: ‘Mijn eerste indruk van het plan is dat ik er direct een goed gevoel over kreeg en ik moet U dan ook mijn complimenten maken over deze opzet. De hele opzet en het type bebouwing past mijns inziens goed in dit gebied en ik kan mij haast niet voorstellen dat iemand daar tegen kan zijn. Volgens mij is het een “schot in de roos.’” Van den Brink is blij met deze reactie. ,,Ik hoop dat over niet al te lange tijd mensen over de boulevard kunnen fietsen langs het water, het strand, de horeca, de binnenhaven en de veerboot. Het zou mooi zijn als dit fietspad kan worden doorgetrokken naar de andere delen, zodat er aansluiting ontstaat langs heel strand Horst.”