Een revelutionair Ermelo's product

ERMELO - ,,Ermelo kent een paar prachtig ‘aangeklede’ rotondes. De rotonde aan de Harderwijkerweg (bij afslag bedrijventerrein Veldzicht) vormt daarop een uitzondering,” meldt zelfstandig ondernemer Gert Spijker namens de BedrijvenKring Ermelo (BKE).

Daarom hebben we, op initiatief van de BKE, een plan ontwikkeld voor de plaatsing van twee windturbines. BKE-bestuurslid Bonnie Wopereis is enthousiast: ,,Deze turbines zijn ontwikkeld door het Ermelose bedrijf Wind Energy Holland BV.” Wopereis noemt het ontwerp zeer revolutionair. Deze duurzame turbine kan zowel in de stedelijke omgeving worden geplaatst, alsook op industrieterreinen. De rotonde van het bedrijventerrein zou hiervoor dus zeer geschikt zijn. De BKE wil op deze manier ook passant attenderen op de duurzaamheidsambities van de gemeente Ermelo. ,,De door de turbines geproduceerde energie is 100% duurzaam en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de straatverlichting of het kan worden terug geleverd aan het net. Het gepatenteerde buis-schoep concept, een lokaal product, is uniek in de wereld. De wind wordt "gevangen" in de buisturbine en levert hierdoor meer rendement op dan de traditionele windturbines.
Het plan om deze windturbines te plaatsen, is ingediend bij zowel de gemeente als de provincie. ,,Het zou mooi zijn als bedrijven en overheid de handen ineenslaan voor de financiering van dit bijzondere project,” zegt Wopereis.