Kleine supermarkt heeft vooral sociaal aspect 

ERMELO/ SPEULD - Anja Vlot sluit over een paar weken de buurtsupermarkt in Speuld. Het is financieel niet meer haalbaar. Klanten in Speuld vinden het heel erg. ,,De buurtsuper is uiteindelijk ook een ontmoetingsplek. Dat maakt het ook zo leuk.” Twintig jaar geleden kwamen Arie en Anja Vlot van Hardinxveld naar Speuld. Het echtpaar had een grote supermarkt van de hand gedaan en hoorde via de groothandel dat er ondernemers gezocht werden voor de supermarkt in Speuld. ,,Wij kwamen hier wel op vakantie en kenden de supermarkt. Die keuze was dus gauw gemaakt.”

In 1997 zijn ze in Speuld gekomen en samen genoten ze van het persoonlijke contact en van de kleinschaligheid. ,,Arie was echt dé levensmiddelenman. ’s Zomers ging hij naar de campings om broodjes te verkopen. Maar van lieverlee nam hij steeds meer mee. Zijn werk was zijn leven.” Zeven jaar geleden overleed Arie Vlot en moest Anja de kar alleen trekken. ,,Dat heeft me ook geholpen en ik deed het met veel plezier. Maar het gaat niet meer.” Ze is hierbij niet over een nacht ijs gegaan en het heeft haar slapeloze nachten gekost. ,,Zo’n beslissing nemen is niet makkelijk. Maar daar leef je van lieverlee naar toe,” aldus de supermarkteigenaar. Toch heeft ze een stille hoop dat er iemand is die kansen ziet in deze kleine onderneming. ,,Vooral vanwege het sociale aspect. De mensen vinden het ook echt heel erg."

Timmer

De winkel in Speuld bestaat al sinds 1933. In 1961 nam de familie Timmer het over. Wat ooit begon als een kleine kruidenierswinkel in de voorkamer groeide uit tot een supermarkt die floreerde. Eigenaar van het pand Jan Timmer heeft albums vol foto’s en herinneringen uit die tijd. ,,Mijn vader ging altijd met zijn busje op pad en had daar altijd goed schik van.” Vanwege de gezondheidsproblemen moest Henk Timmer een stapje terug doen en werd de winkel verhuurd. Jan van t Goor, die ook een supermarkt had in Gardenbroek, zag kansen in de kleine dorpskern. Speuldenaar Marco de Bruin, die schuin tegenover de winkel opgroeide, had de dagelijkse leiding. Uiteindelijk nam De Bruin een aantal jaren later het roer geheel over totdat hij ging trouwen en in 1997 het dorp verliet. ,,Dat hoorden wij weer via de groothandel en het leek ons een prachtige kans,’ vertelt Vlot.

Verandering

Er is veel veranderd in het kruideniersvak. De buurtsuper moet tegenwoordig opboksen tegen de grote supermarktketens en vechten tegen houdbaarheidsdata van producten. ,,De buurtsupermarkt is er ook niet voor de grote boodschappen,' vertelt de ondernemer. Ook qua uitstraling zou haar kleine supermarkt vernieuwing kunnen gebruiken. Koelingen zijn enigszins gedateerd en logistiek laat het winkeltje wat te wensen over. ,,Maar dergelijke investeringen zijn voor mij niet meer verantwoord,” aldus Anja Vlot. Toch hoopt ze op een nieuwe initiatiefnemer. ,,Ik kom met liefde helpen,’ lacht ze enthousiast. ,,Misschien moet het wel een stichting worden. Wie weet heeft iemand een goed idee zodat het sociale aspect in Speuld kan blijven.” Anja Vlot trekt op 1 april de deur van de supermarkt definitief achter zich dicht.