Kok Roode Koper in top culinair Nederland

ERMELO - In 2015 stond Gert van der Heijden (27), sous-chef bij Het Roode Koper, in de voorronde van de Bocuse ‘d Or Nederland, de topkookwedstrijd voor culinair Nederland. Hij behaalde een finaleplaats. Vandaag deed hij weer mee en behaalde wederom de finale.

Het is niet de eerste keer dat de keukenbrigade van Landgoed Hotel Het Roode Koper zich in de top van culinair Nederland presenteert. Voor het tweede jaar een Michelinster en enkele finaleplaatsen voor de chef en andere koks van het Ermelose restaurant. Vandaag gingen tien kandidaten de strijd aan voor een plek in de landelijke finale van Bocuse d’Or Nederland. Wedstrijdleider SVH Meesterkok Marco Poldervaart over de presentaties: ,,Vandaag hebben we gezien dat Nederland fantastische vakmensen heeft die culinair Nederland nog beter op de kaart gaan zetten.’’ De vakjury heeft unaniem besloten dat de volgende kandidaten een plek hebben in de landelijke finale: Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum); Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee); Thomas Beekhuis, Paviljoen Sterrebos (Groningen); Lars Drost, restaurant Ciel Blue** (Amsterdam) en Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht). De kandidaten moesten 1 kalfsgerecht maken. ,,We kregen kalfschenkel, short-rib en kalfsborst en daarvan moesten we één gerecht maken voor zes personen,’’ legt Van der Heijden uit. ,,De kalfsbereidingen mochten voorbereid meegenomen worden, en daarnaast twee garnituren. Ter plekke moesten we uit de black box nog 2 groentegarnituren maken. Uiteindelijk moest het gerecht bestaan uit kalf, een aardappel/meelspijsgarnituur en drie groentegarnituren.’’ Uiteraard was de sous-chef erg blij met z’n finaleplaats.

Route naar Lyon

De finale wordt gehouden op maandag 18 september 2017 op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Voorzitter Jonnie Boer: ,,De route naar Lyon is vandaag met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau.’’ De Europese finale wordt gehouden in Turijn van 10 tot en met 12 juni 2018 tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De elf beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in Lyon in januari 2019.

De opdracht

Het bestuur heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. De kandidaten hebben elk zes wedstrijdborden gepresenteerd met minimaal één bereiding van kalfsvlees, vier garnituren, waarvan één aardappel- of meelspijsgarnituur. De ingrediënten van één van de garnituren moesten worden samengesteld uit de versmarkt met producten van Makro, Chef en FrieslandCampina. De opdracht voor de Nederlandse finale wordt in augustus bekend gemaakt. Vast staat dat de kandidaten acht wedstrijdborden moeten presenteren. Dit geldt als opmaat naar de twaalf borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in Turijn verplicht is.

Bocuse d’Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. De winnaars plaatsen zich voor de nationale finale tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2017. De winnaar van de nationale finale plaatst zich voor de Europese finale in Turijn. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over vijf continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or internationaal is een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.