Bouwman deelt kennis over Commando Krav Maga

ERMELO - Jonge Ermelose ondernemers leerden vanavond op ’t Weitje technieken om zichzelf te verdedigen in moeilijke omstandigheden. Commando Krav Maga instructeur Martijn Bouwman, die zelf ook deel uitmaakt van de JOE (Jonge Ondernemers Ermelo), demonstreerde afweertechnieken en leerde collegeondernemers de kneepjes van het vak.

,,Wat ik leuk vind is naast het fysieke, kracht en mentale gedeelte en de technieken dat we ook plezier moeten hebben,” aldus Bouwman. ,,Het is super leuk om mensen zonder ervaring en met onzekerheid technieken aan te leren waardoor men zich zekerder voelt op straat.” En zo gingen de jonge ondernemers tijdens de netwerkbijeenkomst actief aan de slag. ,,Ik wil niet vechten,” riepen ze, als onderdeel van de opdracht. ,,De technieken zijn gericht op verdedigen en het is dus allerminst een vechtsport,” weet Bouwman. Hij demonstreert hoe je een aanval met een wapen kunt pareren. Daarna gaat iedereen in tweetallen aan de slag. ,,Het is leuk om zo samen bezig te zijn,” vertelt Jan Kamphorst, voorzitter van JOE. ,,Jammer dat we een groot aantal afmeldingen hebben. Nu is de groep wat kleiner.”

Zakelijke contacten

De JOE is opgericht in februari 2007 en telt gemiddeld zo’n veertig leden. Alhoewel netwerken geen echt doel is van de vereniging ontstaan er tijdens de bijeenkomsten wel allerlei zakelijke contacten. ,,Het leuke is dat je door dit soort activiteiten eens op een andere manier met elkaar in contact bent en mensen spreekt die je anders niet zo snel spreekt,” zegt Jan Hein van Burken. Sommige oefeningen kent deze ondernemer al vanuit zijn tijd dat hij werkzaam was op Groot Emaus. Toch doet hij ook nieuwe kennis op van Martijn Bouwman. Bouwman begon in 1999 bij defensie, bij de luchtmobiele brigade. ,,Hier kregen wij zelfverdediging wat later aangevuld werd met Krav Maga.” Martijn Bouwman geeft les in Ermelo, Nunspeet en Laren. Voor informatie www.ckm-middennederland.nl