‘Tattooshop is niet louche’

ERMELO - Vrijdag 27 oktober opent de tweede tattooshop in Ermelo: Ivy’s Ink Tattooshop aan de Kerklaan 10 c. Ivy Postma is geen onbekende in Ermelo, eerder had ze al een kleine tattoostudio aan de Weegakker.

Postma tatoeëert nu zo’n 2,5 jaar en vond dat het tijd werd om meer in de openbaarheid te treden. ,,Ik heb nu zo’n anderhalf jaar boven de Haarsmederij gezeten, op zolder. Op zich prima hoor, maar wel klein. Ik kon m’n stoelen daar niet eens kwijt,’’ vertelt de tattoo-artist. Het werd tijd voor een echte shop en het aanbod om deze winkel te huren, nam ze dan ook met twee handen aan. ,,Ik wil met mijn nieuwe shop een goede sfeer neerzetten, niet agressief overkomen of louche, maar open en relaxed. Klanten moeten een goed gevoel krijgen.’’ Eigenlijk is Postma (43) een laatbloeier in haar vak. ,,Ik ben in 2013 met tekenen begonnen - mijn beginwerk hangt nu hier in de shop – en ik kreeg vaak van vrienden te horen dat ik moest gaan tatoeëren. Maar, dat doe je niet zo maar even. Het is een écht vak.’’ Haar man won een tattoo bij een tattooshop in Haarlem en Ivy ging met hem mee. ,,Ik bedacht, zal ik hem vragen of hij mij wil leren tatoeëren? Ik heb hem toen mijn tekening van een oude vrouw laten zien en hij had meteen zoiets van, ik ga je het leren.’’ Vervolgens ging Postma drie keer per week naar Haarlem en uiteindelijk twee keer per week en nog een twee keer per week naar een goede tatoeëerder in Groningen. ,,Hij, Tattoo Karel, was van de Old Skool en zo kreeg ik les op twee verschillende levels. Karel zou me ook nog leren om naalden te lassen, maar dat is er helaas niet van gekomen. Wel hield ik contact met hem. Helaas is hij begin dit jaar overleden. Toen het wat rustiger werd in Haarlem, zei m’n leraar dat ik maar in Ermelo een plekje moest gaan zoeken, ik was er blijkbaar aan toe.’’ Postma kreeg een aanbod om bij de Haarsmederij op zolder haar eerste tattoos te mogen zetten en ging daar van start. Nu gaat ze een stap verder door haar eigen winkel te openen in de Kerklaan.

Kunst

Tatoeëren is een creatief beroep. Hoewel veel mensen het in de louche hoek plaatsen, is een tatoeëerder een kunstenaar. Postma; ,,Dat is een eerste vereiste. Je moet creatief zijn. Ik wil overigens ook alles zelf ontwikkelen, niet plaatjes van anderen overnemen. Soms komen klanten met een fotootje van internet, maar ik weiger tattoos te kopiëren. Ik gebruik wel realistische foto’s, bijvoorbeeld een roos, maar daar maak ik dan wel m’n eigen ontwerp op.’’ Hoewel een kunstenaar z’n werk signeert, is dat bij een tattoo niet gebruikelijk. ,,Nee,’’ lacht Postma, ,,ze zien me aankomen. Ik moet het echt hebben van mond-tot-mondreclame. Dat klanten zeggen: ‘die heb ik bij Ivy laten zetten’.’’ Ze heeft klanten overal vandaan, zelfs uit IJmuiden. ,,Hij kwam al bij me toen ik in Haarlem werkte en is me gevolgd. Komt nu regelmatig naar Ermelo omdat hij zich hier op z’n gemak voelt.’’ Postma tatoeëert niet alles wat haar klanten vragen. ,,Nee, zeker niet,’’ reageert ze. ,,En dat zeg ik ze ook gerust. Het is ter bescherming van de klant, maar ook van mezelf, want mijn naam komt er wel aan te hangen. Ik tatoeëer sowieso bepaalde symbolen niet, maar ook niet zomaar in het gezicht of bij jongeren. Daarmee wil ik eerst een gesprek. Soms realiseren ze zich niet wat het betekent een tattoo te hebben. Vind je bijvoorbeeld over tien jaar de tattoo ook nog mooi? Ik stuur ze dan gerust weer naar huis met de opdracht om er twee weken over na te denken. Mensen reageren namelijk op een tattoo en daar moet je wel tegen kunnen.’’ Haar klanten zijn heel divers: van meisjes van zestien die met hun moeder komen tot mannen van de BACA (Bikers Against Child Abuse, red) en alles wat daar tussen zit.

Goed verzorgen

En zit er eindelijk een tattoo op je lijf, dan ben je er nog niet. ,,Nee, driekwart van mijn werk is het ontwerpen en zetten van de tattoo, maar dat andere kwart heb je zelf in de hand. Je moet de tattoo, wat in feite een soort van schaafwond is, goed verzorgen. Het genezingsproces is erg belangrijk voor het resultaat van de tattoo. De inkt moet namelijk eerst de tijd krijgen om in te kapselen. De eerste tien dagen moet je de tattoo wassen met lauw water en insmeren met bijvoorbeeld Bepanthen babyzalf. Maar voordat de tattoo echt helemaal genezen is, ben je wel een maand of drie verder,’’ legt Postma uit. Op de website van Ivy’s Ink (ivysink.nl) staan veel voorbeelden van haar ontwerpen, informatie over de verzorging en prijzen.

Welkom

Vrijdag 27 oktober, tussen 14.00 en 21.00 uur, is de opening van de tattooshop. ,,Het wordt heel gezellig met hapjes en drankjes en leuke acties. Afgelopen week zijn er afsprakenkaartjes verstopt in het centrum en daarop staan aanbetalingen voor een tattoo. Wie er een gevonden heeft, kan een foto ervan op mijn facebookpagina zetten.’’ Tijdens de opening is iedereen welkom om de winkel te bezichtigen, maar ook om de sfeer te proeven die Ivy’s Ink wil uitstralen.