Etelka Oortwijn ‘eigenaar’ van geschiedenis

ERMELO - Leene schoenen & tassen bestaat 125 jaar en dat wordt aanstaande zaterdag groots gevierd. Wat begon als een eenvoudige schoenmakerij is uitgegroeid tot een begrip, een winkel met een verhaal. 

Een vijftigjarig jubileum heeft een gouden randje. Bij 65 jaar wordt het briljant, 80 jaar is eik en honderd jaar is een ivoren jubileum. Blijkbaar is een 125 jarig jubileum zo’n unicum dat er geen benaming voor is. ,,De zaak heeft twee oorlogen overleefd en crisissen doorgemaakt," vertelt Etelka Oortwijn, de ondernemer die drie jaar geleden het bedrijf overnam. Zich toen nog niet bewust van deze enorme geschiedenis. ,,Tijdens zo'n overname ben je daar niet mee bezig. Ik was op zoek naar een schoenenzaak waar service enorm belangrijk is. Ik kende Ermelo niet, maar tijdens de voorbereidingen voor dit bijzondere jubileum ontdekte ik de geschiedenis en kreeg ik een completer plaatje van het dorp."

 Voorgangers

Dat ze dit jubileum als eigenaar mag vieren, schrijft ze vooral toe aan haar voorgangers, aan de klanten en de trouwe medewerkers. ,,Het is zeker niet mijn verdienste," zegt ze bescheiden. Oortwijn voelt zich dan ook in alle opzichten gesteund door de mensen om haar heen. ,,In mijn eentje had ik dit zeker niet gekund. We zijn trots en blij dat zoveel klanten ons al die jaren weten te vinden." Bij Leene draait het om vakmanschap, kwaliteit en aandacht. ,,Het contact met de klanten, het meedenken en zoeken naar de juiste oplossing, daar ligt onze kracht. Maar mensen moeten je dat ook gewoon gunnen. Ik hoop dat de winkel nog lang bestaansrecht mag hebben." Wat dat betreft gaat Etelka Oortwijn dan ook enthousiast op naar de 150 jaar.

Oude foto’s

In de etalage hangen al een aantal weken oude foto's van het pand en de mensen die aan de wieg stonden van het bedrijf. ,,Het trekt veel bekijks. Maar nog leuker is dat mensen zelf met oude foto's naar ons toe komen." De ondernemer heeft de geschiedenis vergezeld van oude foto's vastgelegd en deze boekjes worden vanaf zaterdag ook uitgegeven aan klanten en relaties. Oortwijn: ,,We sponsoren bijvoorbeeld Christelijk Harmonieorkest Crescendo en tijdens mijn zoektocht naar het verleden van Leene, kom ik diezelfde naam weer tegen. Hoe leuk is dat! De oprichter van Crescendo , Hendrik Leene, is de zoon van onze oprichter Jan Leene. Dan vallen kwartjes en past de puzzel in elkaar." Wat het voor Oortwijn helemaal bijzonder maakt is dat haar bovenbuurvrouw Corry de Groot-Leene er ook bij kan zijn. Zij was de laatste uit de familie Leene die de winkel runde. De Groot nam samen met haar, te jong overleden, man Piet de Groot de winkel in 1958 over van haar vader Hendrik Leene.

Vijf eigenaren

Jan Leene begon in 1892 een schoenmakerij en -winkel op de hoek van de Leuvenumseweg en de Putterweg. Leene kwam drie jaar eerder uit Kampen waar hij de opleiding tot schoenmaker volgde en vestigde zich in Ermelo. In 1925 werd de schoenmakerij verhuisd naar de Stationsstraat, hoek Postlaantje, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd. In de 125 jaar van het bestaan van de winkel zijn er eigenlijk ‘maar’ vijf eigenaren geweest: Jan Leene, zijn zoon Hendrik Leene en vervolgens zijn dochter Corry de Groot-Leene. Omdat er geen kinderen waren die de zaak wilde overnemen, werd verkoper Aalt van der Sluis en zijn vrouw Aafje de eigenaar. Na 25 jaar eigenaar te zijn geweest van deze winkel, deed hij de zaak over aan Etelka Oortwijn. Zaterdagmiddag zal burgemeester André Baars de feestelijkheden openen. ,,Een bijzonder moment, met een hapje en een drankje!" aldus Etelka Oortwijn.