‘Je moet het voor jezelf leuk maken’

ERMELO – Sinds kort is schoenmaker Wisse Bijman een officiële meesterschoenmaker. Door deze titel mag hij de schoenen van gerenommeerde merken als Floris, Van Bommel en Van Lier repareren en onderhouden met de originele materialen en producten.

Natuurlijk is Bijman (25) trots als hij het officiële certificaat laat zien, al blijft hij er wel nuchter onder. ,,Ik ben wel iemand die zichzelf wil onderscheiden, zich blijft ontwikkelen. Dat doe ik voor mezelf, maar vooral voor m’n klanten. En ik wil hiermee ook uitdragen dat mensen bij lokale ondernemers moeten kopen in plaats van via internet. Het persoonlijke contact met de klant, het uitdragen van kennis en het adviseren, kan alleen in de winkel. Dat werkt niet via internet.’’ De schoenmakerij van Bijman straalt ambacht uit, maar ook rust. Er ligt geen rommel en het is strak georganiseerd. De Ermelose schoenmaker, die overigens in Harderwijk woont, heeft vorig jaar nog, sámen met z’n vrouw, een cursus ‘schoenmaken met de hand’ afgerond. De prestatiedrang zat er al vroeg in. Schoenmaker Klaas Joling werd in 2011 de beste schoenmaker van Nederland. Zijn leerling Wisse Bijman won een gouden en zilveren medaille in diezelfde wedstrijd. In datzelfde jaar won Bijman bij de Europese Vakwedstrijd voor schoenmakers zelfs de gouden prijs. Twee jaar later, in 2013 won Bijman de bronzen medaille op de vakwedstrijd Skills Masters. Mét een extra certificaat voor excellent vakmanschap. De jonge schoenmaker, die op z’n zestiende in de schoenmakerij begon, leerde het vak van Klaas Joling. Vier jaar geleden nam hij zelfs de zaak van zijn leermeester over.

Social Media

Bijman was 22 jaar toen hij voor zichzelf begon. ,,Ik heb in die jaren veel, heel veel geleerd. Van het vak, maar ook als ondernemer. Maar, ik vind het ook leuk en dat is natuurlijk een voorwaarde om goed te presteren.’’ Toen Bijman vier jaar geleden begon, nam hij zijn klanten mee vanuit Joling, maar heeft ondertussen een flinke eigen klantenkring opgebouwd. De jonge ondernemer is zicht baar op Social Media, vooral Facebook, en dat levert hem flink wat likes op. ,,Door facebook ben ik ook zichtbaar voor mensen buiten de regio. En dat is toch ook wel bijzonder. Zo kreeg ik vorige week een berichtje van een dame uit Amsterdam. Ze vroeg of ik haar Chaneltas wilde repareren. Blijkbaar volgende ze me op Facebook en zag wat ik allemaal deed. En dat is ook wel kicken, hoor. Je moet het voor jezelf leuk maken, jezelf triggeren om goed te blijven presteren.’’