'Goede voornemens weerspiegelen een wens'

ERMELO - Veel mensen zijn het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens; afvallen, minder snacken, meer bewegen, meer tijd met familie nemen, minder stressen. Uit onderzoek blijkt echter dat voor het eind van deze maand zo'n 80% van de mensen de goede voornemens alweer heeft laten varen. Waar gaat het mis?

Volgens personal trainer Olav Pranger (Get Healthy), die nog al eens te maken heeft met goede voornemens, weerspiegelt een goed voornemen een wens. Hij vindt het dan ook zonde dat mensen zo snel hun voornemens laten varen. Maar hoe kan je er voortaan voor zorgen dat je goede voornemens ook werkelijk realiseert? ,,Stop met goede voornemens en start met goede beslissingen!” stelt Pranger. ,,Goede voornemens beginnen vaak met ‘ik wil graag…’, ‘ik ga proberen om…’ of ‘wat zou het toch fijn zijn als…’, goede beslissingen daarentegen beginnen met ‘ik ga…’ en daarmee maak je een belofte aan jezelf dat je, linksom of rechtsom, je doel gaat behalen.” Pranger zegt dat het doel vooral concreet moet zijn. ,,Als een doel vaag is, maakt dat het lastig om te beoordelen wanneer het doel behaald is. Als voorbeeld: je gaat ervoor zorgen dat je meer geld hebt. Wanneer je vervolgens een euro op straat vindt, heb je dan je doel behaald of toch niet?"

Plan

Met een concreet doel, maak je een plan waarmee je dat doel kunt bereiken. Vervolgens ga je over tot actie. Pranger: ,,Een van de grootste misvattingen is dat kennis macht is. Je hebt namelijk niks aan kennis, in dit geval een concreet doel met een passend plan, als je er niks mee doet.” De personal trainer stelt dit vrij kort tot de bocht. ,,Natuurlijk komen er gaandeweg allemaal obstakels voorbij die de weg naar je doel blokkeren. Ook is het niet ongewoon dat een plan een tijdje werkt en dan ineens niet meer het gewenste resultaat opleveren. Daarom is het cruciaal dat je je doel regelmatig bekijkt, evalueert waar je staat en het plan voor de volgende periode bijstelt als dat nodig blijkt. Als je op die manier maar lang genoeg doorzet is het onvermijdelijk dat je een keer gaat bereiken wat je je hebt voorgenomen!” Pranger is eigenaar van Get Healthy en FIT personal training. Naast fysieke fitness en gezonde voeding behoort psychologie tot een van zijn grootste interesses.