Stralend weer tijdens culinair event

ERMELO - Tweehonderddertig enthousiastelingen stapten zondag op de fiets voor het tweede Culihoppen. Niet uitverkocht, maar wel met stralend weer. De deelnemers konden ditmaal prima terecht bij de zes ondernemers die trots lieten zien wat ze in huis hebben. En dat is bij deze restaurateurs heel wat.

Met ruim 20 graden en een heerlijk zonnetje speelt de tweede editie van Culibiken in Ermelo zich vooral af op de terrassen. Bij De Hazenburg is het terras rond 12.00 uur al goed gevuld. Uitbater Jan van Wilgenburg heeft zijn zaken goed op orde. De bediening is op elkaar ingespeeld en weet de verwachting van de gasten goed te managen: 'Het kan even duren voordat uw gerechtje op tafel staat, we serveren u eerst een speciaal biertje.' Dat biertje blijkt een springbock uit de eigen brouwerij te zijn, een lentebier gebrouwen met vlierbloesem en honing. Een fruitig fris bier dat een schot in de roos is met dit weer. Lang wachten op het gerecht hoeft overigens niet: kort nadat het bier op tafel staat, verschijnt een lentestamppot met gehaktbal, keurig afgemaakt met een jus waarin de keukenbrigade de springbock heeft verwerkt.

Biertje

Ook bij De Boterlap krijgen de bezoekers een bijzonder biertje bij hun gerecht. Serveerster Inez Kooij dartelt vrolijk tussen de verschillende tafels en geeft toelichting bij het eenvoudige en toch elegante gerecht: een coquille met eend, kaantjes en bloemkool mousseline. Het geheel is afgemaakt met kerrie olie en ziet eruit als een gerecht dat niet misstaat op de kaart van gerenommeerde restaurants.

Nieuwsgierig

De meeste restaurants zijn op deze zondag ook geopend voor 'gewone gasten'. Bij restaurant Van Sprang is dat niet het geval. Daar worden de niet-culibikers resoluut doorverwezen naar de buren van De Dorpskamer. Op het ruim opgezette terras bij Van Sprang is er dus volop ruimte voor de culibikers, die een stevige Pinot Noir en een duo van kalfsvlees en lentegroenten voorgeschoteld krijgen. Het gerecht maakt nieuwsgierig naar wat er regulier bij Van Sprang op de kaart staat. Helaas blijft dat een verrassing omdat op de tafels geen reguliere menukaarten te vinden zijn. Bij restaurant Grand Café Peacocks is het goed toeven. De gasten worden verwend met een vers gesneden carpaccio met gemarineerde gamba's en een oosterse dressing. Een smakelijke combinatie waarbij naar keuze een Roemeense wijn of een alcoholvrije 'Nojito' geschonken wordt.

Aardse smaken

'Een gerecht met aardse smaken', zo presenteert De Volksmond haar gerecht. Op het bord vinden we een lamstartaar met asperge crème en zoetzure radijs. Een gerecht met een zeer fraaie presentatie en bovendien erg smakelijk. Om vrolijk van te worden! De bij het gerecht geserveerde wijn uit het oudste en belangrijkste wijngebied van Sicilië, de voet van de vulkaan Etna, doet recht aan het gerecht.

Het Wapen van Ermelo tenslotte bedient de culibikers met een duurzame witte wijn uit Spanje gecombineerd met en gerecht met zalm en rivierkreeftjes. Wordt Culibiken in Ermelo een succesvolle traditie? Wij denken van wel: alle ingrediënten zijn aanwezig en deze tweede editie heeft laten zien dat de ondernemers het evenement serieus aanpakken en leerpunten uit de eerste editie ter harte hebben genomen. Belangrijk is om nu de juiste frequentie van het evenement te vinden.