Van den Berg gooide roer om met succes

ERMELO - Vorige maand zijn de nominaties bekendgemaakt van de prestigieuze verkiezing Bruidsfoto Award 2020. Henri van den Berg uit Ermelo is genomineerd in de categorie Bruidskinderen. Uit een aantal van ruim 1.250 inzendingen koos de vakjury 80 foto’s die meedingen naar een felbegeerde Bruidsfoto Award 2020.

Van den Berg begon in 2011 met fotografie, eerst hobbymatig voor de band Adam & the Relevants (bekend van DWDD). Daarna kon hij ook bij zijn toenmalige werkgever Defensie foto’s maken ter promotie voor de eenheid van de Charlie Compagnie van het 45e Pantser Infanterie Bataljon. ,,In 2012 ben ik begonnen aan de Fotovakschool in Apeldoorn en in 2015 afgestudeerd om vervolgens mijn eigen bedrijf op te zetten,” aldus de Ermelose fotograaf.

Ruwe wereld 

Van den Berg maakte de overstap. ,,Van een ruwe wereld, dankbaar werk dat zeker, maar wel één om niet eeuwig bij te blijven werken,” vertelt hij. ,,Na mijn uitzending waar ik ook veel gefotografeerd heb, merkte ik dat ik graag een verhaal wilde vertellen met mijn foto's. Daarnaast kwam ik erachter dat mensen altijd een verhaal hebben en dat maakt mensen interessant. Na 15 jaar bij Defensie, was het daarnaast tijd om voor de meer vrolijke kant van het leven te kiezen. Die combinatie van mensen en een vrolijke omgeving, bracht mij bij bruiloften. Na dit een aantal keren gefotografeerd te hebben was ik erover uit dat dit het vak voor mij was. Inmiddels ruim 50 bruiloften later heb ik me echt mijn eigen stijl aan kunnen meten.”

Analyse

Vorig jaar zomer maakte Henri van den Berg de genomineerde foto. ,,Deze foto heeft gewoon iets, dat voelde ik aan. Toen ik hem instuurde, zat ik eerlijk gezegd een beetje tegen de deadline aan. Ik heb een snelle selectie gemaakt, bekeken welke foto's het goed deden op social media en daarna ingestuurd.” Naderhand heeft de Ermelose fotograaf nog wel een analyse gemaakt waarom de foto nu genomineerd was. De jury let hierbij vooral op het moment, de compositie, kadering, gebruik van licht en kleur en is de foto niet overbewerkt. ,,Deze foto vertelt een verhaal, je kunt duidelijk zonder context zien, wat er gebeurt,” zo onderschrijft Van den Berg. ,,Er spelen zich twee dingen af die de aandacht trekken; het jongetje in de auto, mooi verlicht door het licht wat door de bomen schijnt en de bruid met haar oma die haar aan het bewonderen is.” Het neefje van de bruid ging volledig op in zijn wereld, achter het stuur van de oldtimer. ,,Hebben!" dacht de fotograaf. En dat is gelukt. De foto is genomineerd.

Prijsuitreiking

De BFA wordt dit jaar voor de 16e keer op rij georganiseerd. In de acht fotocategorieën zijn telkens tien foto’s genomineerd. Op 11 mei worden de Award winnaars bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking. De foto met de meeste publieksstemmen wint ook nog eens de titel Overall Winnaar 2020. Alle genomineerde bruidsfoto’s zijn te vinden op www.bruidsfotoaward.nl.