‘Een kleine moeite, een groot gebaar’

ERMELO – De ondernemers van Dokter Rups hebben vandaag vierhonderd witte rozen uitgedeeld bij ouderen die verblijven in De IJsvogel, De Amaniet, Arcade en het Kroondomein.

‘Het moet heftig zijn om nu in een verpleeg-, verzorgings- of bejaardenhuis te wonen’, bedacht ondernemer Arijan Menken. Samen met collega Rob van het bedrijf Dokter Rups bedacht hij wat ze zouden kunnen doen om een klein beetje verlichting te brengen. ,,Wie houdt er nu niet van bloemen?,’’ lacht Menken. Hij nam contact op met Zorggroep Noordwest-Veluwe om te inventariseren om hoeveel ouderen het gaat. Vervolgens ging hij op pad. ,,Vanmorgen stond ik vroeg bij de kweker en kocht daar een grote partij witte rozen voor ouderen in Ermelo.’’ Eerst reed de Ermelose ondernemer naar Hardenberg waar zijn schoonmoeder in een verzorgingshuis woont en leverde daar honderd rozen af. Daarna ging hij weer terug naar Ermelo en bracht samen met Rob de rozen bij de verschillende locaties.

Eenzaam

,,We wilden wat doen voor een ander. En bij ouderen zie je dat ze, zeker in deze tijd, het h eel moeilijk hebben,’’ legt Menken uit. ,,Er mag geen bezoek meer komen en ze hebben alleen telefonisch contact met familie. Dat is toch triest? Dus wilde ik wat extra’s bieden.’’ Doordat het kabinet opriep sociale contacten te vermijden en liefst tot een minimum te beperken, hakt dit er vooral in de ouderenzorg flink in. Voor mensen met een groot sociaal netwerk is dit al lastig, laat staan voor de eenzame ouderen. Daarom is het fijn dat er mensen zijn die voor deze doelgroep iets extra’s willen doen. Uiteraard mochten de mannen niet zelf de rozen overhandigen, maar leverden ze af aan het personeel. Menken: ,,We hoorden wel dat de ouderen erg enthousiast gereageerd hadden. Dat onbekenden dit zomaar voor hen doen!’’

Eikenprocessierups

Dokter Rups richt zich op ongediertebestrijding en dan met name de eikenprocessierups. Omdat de processierupsenseizoen nog niet is aangebroken en de grootste voorbereidingen klaar zijn, hebben de mannen nu nog tijd om zich te kunnen focussen op andere zaken dan de eikenprocessierups. ,,Dat komt straks wel weer en dan is er geen tijd meer om dit nog te doen.’’ Hoewel er geluiden opgaan dat er straks ook een tekort aan beschermende kleding voor de ongediertebestrijders zal zijn, zijn daar de meningen over verdeeld.. ,,Het zijn niet dezelfde pakken die in de zorg worden gebruikt, en wij kunnen overigens de pakken makkelijk hergebruiken. Ze hoeven immers niet steriel te zijn?,’’ vertelt Rob. De eerste jonge rupsen kruipen vanaf deze periode al zo’n beetje uit hun eitjes. Maar gelukkig krijgt men niet gelijk last van de rupsen, dat komt pas als ze in de tweede helft van mei brandharen krijgen en nesten gaan vormen. Maar dan staan de mannen van Dokter Rups klaar!